Gigaberuházás a Tranzit Csoportnál: 6,5 milliárdból fejleszt a magyar baromfis cég

Gigaberuházás a Tranzit Csoportnál: 6,5 milliárdból fejleszt a magyar baromfis cég

agrarszektor.hu
Az 1800 embernek munkát adó, debreceni székhelyű Tranzit Cégcsoport évi 2 millió libát, 9 millió kacsát és 15 millió csirkét nevel és dolgoz fel a saját telepein, vágóhídjain. A Tranzit-Food Kft. (a csoport élelmiszeripari tagja) a nyírbátori csirkefeldolgozó és nyírgelsei víziszárnyas feldolgozó üzemében két beruházás keretében összesen 6,5 milliárd forintos ráfordítással teljes korszerűsítést, kapacitás-bővítést és automatizálást hajt végre.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A két beruházást az állam jelentős összeggel (2,7 milliárd forinttal) támogatja - a nyírbátori beruházás kivitelezési munkálatait Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter március 18-án, pénteken a helyszínen tekintette meg - írja közleményében a Tranzit Cégcsoport. Ezen fejlesztés után a társaság 15 milliós csirke-volumene eléri az évi 25 millió darabot. A beruházás (mely egyébként szerves része a cégcsoport 3 évre szóló, összességében mintegy 20 milliárd forintos beruházási csomagjának) 2020 végén kezdődött, a tervezett teljes költségvetése két ütemben eléri a 10 milliárd forintot. A munkálatok befejezése 2023. tavaszán várható.

Szabó Miklós alapító-tulajdonos köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a 32 éve a nulláról indított családi vállalkozás (amely mostanra cégcsoporttá nőtte ki magát) elmúlt évi árbevétele 85 milliárd forint volt. 

A sikerünket elsősorban annak köszönhetjük, hogy miközben minden évben nyereségesen gazdálkodtunk, a megtermelt eredményt mindig visszaforgattuk a vállalkozásba. A termelési rendszerünket teljes integrációban működtetjük, a keltetéstől a nevelésen és a takarmánygyártáson át a kereskedelemig. A cégcsoport saját tőkéje 37,5 milliárd forint, az árbevételünk tavaly 85 milliárd forint volt, amihez 6,5 milliárd forint eredmény társult. Az elmúlt öt évben 25 milliárd forintot fordítottunk fejlesztésekre, és nincs megállás...  

 - mondta Szabó Miklós.

Szijjártó Péter arról beszélt, hogy a fejlesztés célja a belföldi ellátás mellett az export növelése a régióba, elsődlegesen Romániába, Szlovákiába, Horvátországba és Csehországba. A technológiai korszerűsítésnek köszönhetően tovább javulnak az állatjóléti feltételek, az automatizálás révén pedig még jobbak lesznek a munkakörülmények. Nyírbátorban egy olyan modern üzem jön létre, ami minden tekintetben megfelel a mai szigorú hazai és nemzetközi tanúsítványoknak, garantálva egyúttal a vállalat hosszú távú versenyképességének a fenntartását. A külgazdasági és külügyminiszter szerint az elmúlt 12 év a válságok kora volt, amikor az élelmiszer-ellátás biztonsága stratégiai, sőt nemzetbiztonsági kérdéssé vált. 

A kormány szándéka az, hogy 17,5 százalékról 80 százalékra növelje az agrártámogatások nemzeti kiegészítésének a mértékét. Így a nemzeti, az uniós és a magánberuházói forrásokat figyelembe véve az elkövetkező években 9 ezer milliárd forint jut majd a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztésére.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?