Ma dupla annyi nyereséggel dolgoznak a pékségek, mint 5 éve

agrarszektor.hu
A sütőiparban 1.100 vállalkozás működik, az itt dolgozók létszáma pedig meghaladja a 16 ezer főt. A szereplők együttes árbevétele több mint 160 milliárd forintot tesz ki, ez 5 év alatt csaknem 10 százalékos bővülést jelent, a nyereségük pedig megduplázódott - mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Zalaco Sütőipari Zrt. fejlesztési beruházásának bokrétaünnepén.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Zalaco egyedi kormánydöntésen alapuló, 836 millió forintos támogatásnak köszönhetően mintegy 4 milliárd forintból fejleszti mindkét zalaegerszegi telephelyét összesen 2.500 négyzetméteren, és egy új, 1.500 négyzetméteres raktárat épít. Jelenleg 556 dolgozót foglalkoztatnak, és vállalták, hogy 2020-ig újabb 150 munkahelyet hoznak létre, így 700 fölé emelkedhet majd az alkalmazottak száma. A bokrétaünnepen az agrártárca államtitkára, Zsigó Róber elmondta:

A szakágazat nyeresége folyamatosan nő, az elmúlt öt évben megduplázódott. A sütőipar szerkezetét az jellemzi, hogy a vállalatok mindössze 5,7 százaléka tartozik a közepes vagy nagyvállalatok közé.

A három nagyvállalat egyike épp a Zalaco Zrt., több mint 500 foglalkoztatottal. Zsigó Róbert rámutatott, hogy a folyamatosan bővülő sütőipari termékek választéka, valamint a különböző táplálkozási/egészségügyi igények a magasabb hozzáadott értékű termékek előállítása felé terelik a szereplőket. Ennek megfelelően ma 140-150-féle kenyér és mintegy 500-féle péksütemény szerepel a választékban.

Az agártárca államtitkára emlékeztetett: ilyen mértékű bővülésre a szabályozásnak is válaszolnia kellett, így 2017-ben új sütőipari szabályozás lépett hatályba a Magyar Élelmiszerkönyvben. Ebben több új termék leírása is megtalálható, mint pl. a Graham kenyér, a Teljes kiőrlésű kenyér, vagy a Tönkölybúza kenyér. A lisztkeverékből készített kenyerek esetében pedig

rögzítették a keveréket képező lisztek pontos arányát és több termék esetében a korábbi szabályozáshoz képest új arányokat határoztak meg.

Zsigó Róbert leszögezte, hogy az előírások mellett kiemelten fontos a magasabb minőségi követelmények megfogalmazása és a hagyományos magyar termékek népszerűsítése is, ezért a Magyar Élelmiszerkönyvi előírások 2009-től folyamatosan egészülnek ki egy úgynevezett második vagy emelt szinttel, mint például a Magyar Élelmiszerkönyv 2-103 számú "Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott sütőipari termékek" irányelve.

(Forrás: AM Sajtóiroda)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?