Brutális sztrájkba léptek a világ legnagyobb Nutella-gyárának dolgozói: leállt a termelés

agrarszektor.hu
Leállították a gyártósorokat a sztrájkoló munkások a világ legnagyobb Nutella-gyárában. A május 28 óta sztrájkoló munkavállalók többek között azt is megakadályozták, hogy a teherautók ki-és belépjenek az észak-franciaországi üzembe, és a francia hírügynökségek értesülései szerint 4,5 százalékos béremelést követelnek a vezetéstől.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mintegy 160 munkás sztrájkol május 28-a óta a világ legnagyobb Nutella-gyárában Észak-Franciaországban, amely az olasz édesipari cég, a Ferrero tulajdonában van - írja a CNN Business. A szakszervezeti képviselők a francia hírügynökségeknek elmondták, hogy az üzem négy gyártósorából hármat leállítottak, és a gyár kapacitása az egyötödére csökkent. A sztrájkolók többek között azt is megakadályozták, hogy a teherautók elhagyják az üzemet, illetve belépjenek abba. A munkások 4,5 százalékos béremelést, és emellé 900 eurós bónuszt követelnek, a vezetés azonban csak 0,4 százalékos emelést ajánlott fel nekik. 

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A gépsorok leállítása egyelőre még nem vezetett Nutella-hiányhoz, és a Ferrero szóvivője elmondta, hogy mivel egy gyártósor továbbra is működik, illetve a gyárnak tartalékkészlete is van, ezért az ellátással kapcsolatban nincsenek problémák. A vállalat tájékoztatása szerint megpróbáltak tárgyalni a szakszervezettel, a sztrájkoló munkások azonban a teljes munkaerő mintegy negyedét teszik ki. A francia hírügynökségek szerint akár 1000 eurós bírságot is fizethetnek óránként azok a munkások, akik folytatják a sztrájkot.

EZ IS ÉRDEKELHET
Ahogy azt az agrárszektor.hu is megírta, február végén már leállították egyszer a világ teljes nutella-mennyiségének negyedét megtermelő normandiai Nutella-gyárat. Ennek akkor az volt az oka, hogy probléma volt a termék egyik összetevőjével.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?