JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!
Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!
Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!
Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
Több gyümölcsfajt is megviselt Magyarországon az időjárás, a magyar kajszibarackon azonban nem talált fogást - mondta az InfoRádiónak Mártonffy Béla, a Nemzeti Agárgazdasági Kamara (NAK) kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke. A kamara előzetes becslése szerint 30-35 ezer tonna kajszi várható idén, ami azt jelenti, hogy a közepesnél jóval jobb termésre számíthatunk, a mennyiség és a minőség tekintetében egyaránt - tette hozzá.
A magyar fajták betakarítása már megkezdődött, a gyümölcs június végétől augusztus elejéig, esetleg közepéig érhető el a boltokban, a csúcsszezon pedig általában július közepére tehető. A NAK és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy program keretében azt szeretné elérni, ha minél jobban széthúzódna a gyümölcs termelési és betakarítási időszaka, amivel stabilabbá tehetnék a magyar kajszitermelést - tájékoztatott a szakember.
Mártonffy Béla kitért arra is, hogy a magyar kajszi 70 százalékát iparilag dolgozzák fel, aminek a legnagyobb piaca Magyarország. Az export - a nagy kereslet ellenére - csak 10 százakék körül mozog, a gyümölcs 30 százaléka pedig friss fogyasztásra kerül. Ugyanakkor a kajszibarack esetében is polgárjogot nyert a Szedd magad! mozgalom, a tapasztalat pedig az, hogy egyre inkább nő a házi befőzések száma - emelte ki a kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.