JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!
Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!
Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!
Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
A FAO adatai szerint Európában az utóbbi 40 évben nőtt a zöldségkínálat (beleértve a burgonyát és a hüvelyeseket is). A közösség északi területein jellemzően kevesebb zöldség áll rendelkezésre, mint a délin, például Finnországban napi 195 g zöldségféle jut egy főre, ami éves szinten 71 kg zöldséget jelent, míg Görögországban napi 756 grammal és évi 276 kilogrammal számolhat egy átlagfogyasztó. A zöldség- és gyümölcsárak annak ellenére növekednek, hogy a termelés bővült. A fajlagos fogyasztás növekedése ugyanis meghaladja a kínálat emelkedését.
Az elmúlt 10 évben 5 európai állampolgárból 1 megváltoztatta étkezési szokásait: egyre többen állnak át a rostban gazdag ételek fogyasztására, ennek okaként részben a túlsúlyt jelölik meg. Egy másik, egyre erősödő trend az állatvédelmi okokból vegánná válás. Németországban a sertésfogyasztás 10 év alatt fejenként 5 kilogrammot esett : a korábbi évi 40 kilogrammról 35-re mérséklődött. Az Európai Unió 2030-ig szóló prognózisa szerint a közösségen belül folyamatosan csökkenni fog az egy főre eső húsfogyasztás, a 2018-ben mért 69,3 kilogrammról 68,6 kilogrammra mérséklődik, ami a vegetáriánusok számának emelkedésével hozható összefüggésbe.
A zöldség- és gyümölcsfogyasztás növekedése különösen az északi régiókban ugrott meg. 2017-ben 4 emberből egy (27%) már azt állította egy uniós felmérésben, hogy naponta legalább kétszer fogyaszt gyümölcsöt, további 37% pedig naponta egyszer eszik gyümölcsöt. A gyümölcsöt naponta kétszer fogyasztók aránya 23%-nak adódott, míg az egyszeri evők a lakosság 40%-át tehetik ki az eredmények szerint.
Zöldségből az írek és a belgák esznek a legtöbbet Európában. Magyarországon extrém alacsonynak adódott azok aránya, akik naponta fogyasztanak zöldségfélét, csak minden harmadik ember mondhatja ezt el magáról. Ennek ellenére a trend hatásai alól nem vonhatjuk ki magunkat: a zöldség- és gyümölcsfélék egyre drágábabn érhetőek el a boltokban, ami még jobban elveszi a magyarok kedvét az egészéges táplálkozástól. Ördögi kör, amiből nehéz kitörni.