A franciák el vannak ájulva saját tejiparuktól, a tejtermelők kevésbé

A franciák el vannak ájulva saját tejiparuktól, a tejtermelők kevésbé

agrarszektor.hu
Kincstári optimizmus, vagy igaz, hogy a francia tejipar a legjobb a világon? Az euractiv.com-on megjelent írás szerint Franciaországnak van néhány olyan előnye a versenytársaival szemben, ami az "összpontszáma" alapján a világ legversenyképesebb tejtermelőjévé teheti. Maguk a gazdák semmit nem éreznek a tejipar szárnyalásából.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A francia Agrex Consulting tanácsadó és piackutató cég, illetve a francia szakminisztérium alá tartozó FranceAgriMer által készített tanulmány a világ 13 fő tejtermelő országának összesen hét versenyképességi jellemzőjét elemzi, olyan mutatók alapján, mint a fenntartható termelés, a termelési potenciál, az ágazat szervezettsége és műszaki színvonala, a tejtermékek portfóliója és a piacszerzési potenciál. Az összesített eredmény a franciákat hozta ki első helyezettnek,megelőzve Hollandiát, Új-Zélandot, Írországot és Németországot is - írja az euractiv.com. 

Franciaországban lényegében három óriásvállalat vásárolja fel a megtermelt tej bő 52 százalékát, a Lactalis, a Sodiaal és az Eurial. A francia elemzők ezt a nagymértékű koncentrációt - mint magas fokú piaci szervezettséget - az előnyök közé sorolják. A franciák az egy főre jutó tejtermék-fogyasztásban világelsőnek számítanak, így a belső piac is nagy támaszt ad a tejiparnak. A három piacvezető vállalat 12 feldolgozóval rendelkezik az ország határain túl is, ami kiváló expanziós lehetőséget jelent. Ehhez hasonló adottságokkal csak a dánok büszkélkedhetnek, akik szintén 12 gyárral rendelkeznek külföldön (náluk az Arla az első). A hollandok - akiknél a Friesland Campina viszi a prímet - csak 5 tejfeldolgozót üzemeltetnek a hátorokon túl, Új-Zéland híres tejipara pedig  - élén a Fonterrával - csak négyet. Az elemzők azt is Franciaország előnyére írják, hogy jól kézben tartja a földárak növekedését, és az óceán felől érkező csapadék üdén tartja a legelőket.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az euractiv.com szerzője szerint a tanulmány kevés figyelmet szentel a folyadéktej minőségének. Franciaországban minden második literből vagy zsírt vagy fehérjét vonnak ki annak érdekében, hogy profitábilisabb termékeket, például sajtot gyártsanak belőle. A piac számára felkínált tej mennyisége ugyan sok, de minősége sok kívánnivalót hagy maga után. A portálon megjelent írás szerint a felvásárló gyárak koncentráltságának hátránya is van. A francia tejipar versenyképességének egyik pillére az, hogy kizsigereli a farmereket. Nem véletlen, hogy a mezőgazdaságban dolgozók közül a tejtermelők követnek el a leggyakrabban öngyilkosságot Franciaországban. A cikk szerzője úgy véli, ezután kérdéses az is, hogy mennyire nevezhető fenntarthatónak ez a működési modell.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?