Kartelleztek a gyümölcsfeldolgozók, köztük a joghurtjairól ismert Lactalis is

Kartelleztek a gyümölcsfeldolgozók, köztük a joghurtjairól ismert Lactalis is

agrarszektor.hu
Hat vállalatra szabott ki súlyos büntetést a versenyhivatal Franciaországban kartellezés miatt. A bírságra ítéltek között ott vannak az Andros, a Materne, a Lactalis is, melyek nagy múltra visszatekintő nagyvállalatok - adta hírül a FruitVeb. A kartellnek volt egy hetedik tagja is, a holland Coroos, azonban ez a vállalat megúszta a büntetést, mivel együttműködött a hatóságokkal.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A püré-, konzerv- és befőtt- és joghurtkészítéssel foglalkozó vállalatok összesen 58,3 millió eurós (19,2 milliárd forint) büntetést kaptak a francia versenyhivataltól. A vád a piac felosztása és az árak manipulálása volt. A bizonyítékok szerint a cégek több, mint három éven keresztül folytatták a piac tisztességtelen manipulálását a 2010. és 2014. közötti időszakban. A társaságok a háttérben kötött megállapodásaik szerinti árakon értékesítették sajátmárkás termékeiket a legnagyobb nagykereskedelmi szereplőknek, valamint a vendéglátóipari beszállítóknak.

A francia versenyhivatal szerint a vállalatok minden részletre ügyelő, kidolgozott technikákkal tartották titokban műveleteiket. Az illegális megállapodások részleteinek megbeszélése kizárólag a felek közötti kommunikációra használt mobiltelefonokon, valamint erre a célra rendszeresített titkos e-mail fiókokon keresztül történt. A személyes találkozókra párizsi és Párizs környéki éttermekben és szállodákban került sor, az inkognitó megőrzésére kínosan ügyelve.

A legnagyobb bírságot a Charles Faraud vállalat kapta, 16,4 millió eurót (5,4 milliárd forint)kell fizetnie. Az Androst 14,1 millió (4,6 milliárd forint), a Maternét 13,6 millió (4,5 milliárd forint)  a Lactalis leányvállalatát, a Délist 9,5 millió euró (3,1 milliárd forint) megfizetésére kötelezték. A St. Mamet márkát tulajdonló Conserves France kapta a legkisebb összegű büntetést, neki "csupán" 1,9 millió eurót (627 millió forint) kell fizetnie.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?