Kartelleztek a gyümölcsfeldolgozók, köztük a joghurtjairól ismert Lactalis is

Kartelleztek a gyümölcsfeldolgozók, köztük a joghurtjairól ismert Lactalis is

agrarszektor.hu
Hat vállalatra szabott ki súlyos büntetést a versenyhivatal Franciaországban kartellezés miatt. A bírságra ítéltek között ott vannak az Andros, a Materne, a Lactalis is, melyek nagy múltra visszatekintő nagyvállalatok - adta hírül a FruitVeb. A kartellnek volt egy hetedik tagja is, a holland Coroos, azonban ez a vállalat megúszta a büntetést, mivel együttműködött a hatóságokkal.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A püré-, konzerv- és befőtt- és joghurtkészítéssel foglalkozó vállalatok összesen 58,3 millió eurós (19,2 milliárd forint) büntetést kaptak a francia versenyhivataltól. A vád a piac felosztása és az árak manipulálása volt. A bizonyítékok szerint a cégek több, mint három éven keresztül folytatták a piac tisztességtelen manipulálását a 2010. és 2014. közötti időszakban. A társaságok a háttérben kötött megállapodásaik szerinti árakon értékesítették sajátmárkás termékeiket a legnagyobb nagykereskedelmi szereplőknek, valamint a vendéglátóipari beszállítóknak.

A francia versenyhivatal szerint a vállalatok minden részletre ügyelő, kidolgozott technikákkal tartották titokban műveleteiket. Az illegális megállapodások részleteinek megbeszélése kizárólag a felek közötti kommunikációra használt mobiltelefonokon, valamint erre a célra rendszeresített titkos e-mail fiókokon keresztül történt. A személyes találkozókra párizsi és Párizs környéki éttermekben és szállodákban került sor, az inkognitó megőrzésére kínosan ügyelve.

A legnagyobb bírságot a Charles Faraud vállalat kapta, 16,4 millió eurót (5,4 milliárd forint)kell fizetnie. Az Androst 14,1 millió (4,6 milliárd forint), a Maternét 13,6 millió (4,5 milliárd forint)  a Lactalis leányvállalatát, a Délist 9,5 millió euró (3,1 milliárd forint) megfizetésére kötelezték. A St. Mamet márkát tulajdonló Conserves France kapta a legkisebb összegű büntetést, neki "csupán" 1,9 millió eurót (627 millió forint) kell fizetnie.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13