2022. október 2. vasárnap Petra

Egekben az alma ára: döbbenet, mennyit kérnek a hazai gyümölcsért a piacokon

agrarszektor.hu
Az utóbbi napokban a magyar piacokon a hazai gyümölcsök választéka főleg az almára koncentrálódott, a leggyakoribb fajták árai azonban jelentősen meghaladták az egy évvel korábbi azonos időszak árait. Az Idared 37 százalékkal, a Starking 26 százalékkal, a Golden pedig 16 százalékkal lett drágább 2021-ben. Ezzel szemben az elmúlt napokban jelentősen csökkent például a belföldi sárgarépa és vöröshagyma, valamint a belpiaci kígyóuborka ára.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az AKI PÁIR adatai a 12. héten a Budapesti Nagybani Piacon a hazai gyümölcsök választéka főleg az almára koncentrálódott: az Idared 295, a Starking 350, a Golden 290 forint/kilogramm leggyakoribb áron került a választékba - derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb jelentéséből. Ezek az árak jelentősen meghaladták az egy évvel korábbi azonos hetit: a Golden 16, a Starking 26, az Idared pedig 37 százalékkal. A külpiaci származású, fajtajelöletlen almát kilogrammonként 450 forintért értékesítették, míg a darabáras értékesítésű almákat a tavalyi 12. hetihez hasonló átlagáron: a Pink ladyt 248, a Granny Smitht 170 forintért (-2 és +3 százalék).

A zöldségeket tekintve a belföldi vöröshagyma termelői ára (mérettartománytól függően) 120-140 forint/kilogramm között mozgott a 12. héten, ami átlagosan 30 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi árától, míg az ausztriai származású, 40-47 mm-es vöröshagymát a tavalyi árát 52 százalékkal alulmúló 110 forint/kilogramm áron értékesítették. A belpiaci lilahagyma 250, a külpiaci, 40-47 mm-es átmérőjű pedig 240 forint/kilogramm áron került a kínálatba, míg egy éve belpiaci lilahagyma nem volt kapható, a külpiacit pedig kilogrammonként 260 forintért kínálták. A Spanyolországból importált fokhagyma 1200 forint/kilogramm átlagáron került értékesítésre, a hazai pedig már korábban kifutott. A Budapesti Nagybani Piacon a 11. héten 700 forint/kilogramm termelői áron jelent meg a belpiaci kígyóuborka, amelynek ára egy hét alatt kilogrammonként 575 forintra csökkent. Ez utóbbi ár 15 százalékkal volt alacsonyabb, mint a 2020 azonos hetében jellemző 675 forint/kilogramm belföldi átlagár.

A belpiaci termesztésű, ömlesztett sárgarépát 165 forint/kilogramm áron értékesítették, vagyis az ára 27 százalékkal csökkent egy év alatt, míg az Olaszországból származó csomós kiszerelésű primőr sárgarépát 280 forintért, 10 százalékkal magasabb átlagáron adták, mint 2020 12. hetében. A száraz tarkabab és a száraz fehérbab egyaránt 700 forint/kilogrammos ára a 12. héten megegyezett az előző év azonos hetivel, a sárgaborsó kilogrammonkénti 240 forintos termelői ára 20 forinttal emelkedett ugyanekkor.

 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 1. 09:34