Egekben az alma ára: döbbenet, mennyit kérnek a hazai gyümölcsért a piacokon

Egekben az alma ára: döbbenet, mennyit kérnek a hazai gyümölcsért a piacokon

agrarszektor.hu
Az utóbbi napokban a magyar piacokon a hazai gyümölcsök választéka főleg az almára koncentrálódott, a leggyakoribb fajták árai azonban jelentősen meghaladták az egy évvel korábbi azonos időszak árait. Az Idared 37 százalékkal, a Starking 26 százalékkal, a Golden pedig 16 százalékkal lett drágább 2021-ben. Ezzel szemben az elmúlt napokban jelentősen csökkent például a belföldi sárgarépa és vöröshagyma, valamint a belpiaci kígyóuborka ára.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az AKI PÁIR adatai a 12. héten a Budapesti Nagybani Piacon a hazai gyümölcsök választéka főleg az almára koncentrálódott: az Idared 295, a Starking 350, a Golden 290 forint/kilogramm leggyakoribb áron került a választékba - derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb jelentéséből. Ezek az árak jelentősen meghaladták az egy évvel korábbi azonos hetit: a Golden 16, a Starking 26, az Idared pedig 37 százalékkal. A külpiaci származású, fajtajelöletlen almát kilogrammonként 450 forintért értékesítették, míg a darabáras értékesítésű almákat a tavalyi 12. hetihez hasonló átlagáron: a Pink ladyt 248, a Granny Smitht 170 forintért (-2 és +3 százalék).

A zöldségeket tekintve a belföldi vöröshagyma termelői ára (mérettartománytól függően) 120-140 forint/kilogramm között mozgott a 12. héten, ami átlagosan 30 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi árától, míg az ausztriai származású, 40-47 mm-es vöröshagymát a tavalyi árát 52 százalékkal alulmúló 110 forint/kilogramm áron értékesítették. A belpiaci lilahagyma 250, a külpiaci, 40-47 mm-es átmérőjű pedig 240 forint/kilogramm áron került a kínálatba, míg egy éve belpiaci lilahagyma nem volt kapható, a külpiacit pedig kilogrammonként 260 forintért kínálták. A Spanyolországból importált fokhagyma 1200 forint/kilogramm átlagáron került értékesítésre, a hazai pedig már korábban kifutott. A Budapesti Nagybani Piacon a 11. héten 700 forint/kilogramm termelői áron jelent meg a belpiaci kígyóuborka, amelynek ára egy hét alatt kilogrammonként 575 forintra csökkent. Ez utóbbi ár 15 százalékkal volt alacsonyabb, mint a 2020 azonos hetében jellemző 675 forint/kilogramm belföldi átlagár.

A belpiaci termesztésű, ömlesztett sárgarépát 165 forint/kilogramm áron értékesítették, vagyis az ára 27 százalékkal csökkent egy év alatt, míg az Olaszországból származó csomós kiszerelésű primőr sárgarépát 280 forintért, 10 százalékkal magasabb átlagáron adták, mint 2020 12. hetében. A száraz tarkabab és a száraz fehérbab egyaránt 700 forint/kilogrammos ára a 12. héten megegyezett az előző év azonos hetivel, a sárgaborsó kilogrammonkénti 240 forintos termelői ára 20 forinttal emelkedett ugyanekkor.

 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?