Most már biztos: rengeteg termés odalett a magyarok egyik kedvenc gyümölcséből

Most már biztos: rengeteg termés odalett a magyarok egyik kedvenc gyümölcséből

agrarszektor.hu
A hőség és az aszály miatt jelentősen romlottak a terméskilátások, korábban arról számoltak be a szakértők, hogy akár hiány is lehet a magyar meggyből. Idén elsősorban a hazai meggytermés az időjárás további alakulásától és a gyümölcshullás mértékétől függött. A KSH adatai szerint Magyarországon a meggy termőterülete 14 ezer hektár körül alakul, amivel a második legnagyobb területű gyümölcskultúra. A KSH adataiból az is kiderült, hogy a meggytermés az elmúlt tíz évben 52 és 92 ezer tonna között mozgott. Az elmúlt két évben az időjárás viszont nem kedvezett a meggynek, ez alól pedig 2021 sem volt kivétel.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Arról korábban mi is beszámoltunk, hogy sok a kérdőjel az idei meggytermés körül, és elképzelhetőnek tartották, hogy több ezer tonna meggy nem fogja elérni a konzerv- és hűtőiparnak megfelelő 18 mm-es minimumméretet. A minőséggel is lehetnek gondok, elsősorban az erősen csapadékhiányos és homokos talajadottságokkal rendelkező termőhelyeken - a meleg és az aszály miatt - rendellenesen, vontatottan haladtak az érési folyamatok is, nem volt kielégítő a gyümölcshús tömege és állaga. Ezek az aggodalmak pedig sajnos nem voltak alaptalanok: a szélsőséges időjárás következtében ismét kevesebb meggy termett, szakértők szerint a termés a 60 ezer tonnát sem érte el, továbbá a gyümölcsök mérete is elmaradt az átlagostól. A meggyfogyasztás ösztönzésére az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum kampányt indított "Ez most nagyon meggy!" szlogennel - írja az Agrárközgazdasági Intézet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Európai Bizottság az idei évben jóváhagyta, hogy az újfehértói meggy felkerüljön az oltalom alatt álló eredetmegjelölések listájára. Az oltalom alatt álló eredetmegjelölések olyan mezőgazdasági termékekre és élelmiszerekre vonatkoznak, amelyeket meghatározott földrajzi területen, elismert módszerekkel állítanak elő és védelemben részesülnek az Európai Unióban.

A világ legnagyobb frissmeggy-exportőre Magyarország

A KSH adatai szerint Magyarországon a frissmeggy-export 8 százalékkal 11,1 ezer tonnára nőtt 2020-ban az előző évihez képest, a kivitel szempontjából meghatározó németországi piacon 8 százalékkal több, azaz 8,45 ezer tonna friss meggyet értékesítettek. Lengyelországba 88 százalékkal 90,4 tonnára esett a kivitel. A frissmeggy-import (döntően Szerbiából) 54 százalékkal 1,89 ezer tonnára csökkent 2020-ban. Magyarország fagyasztott meggyből is nettó exportőr, amelynek külkereskedelmi többlete 1,22 ezer tonna volt 2020-ban: 2,18 ezer tonna export, szemben a 957 tonna importtal. A kivitel döntő hányada Németországba került. Magyarország cseresznye- és meggykonzervből nettó exportőr volt 2020-ban, a külkereskedelmi többlete 26,3 ezer tonnát tett ki: 28,3 ezer tonnát ért el az export, illetve ehhez képest lényegesen kisebb volt az import (2,04 ezer tonna). Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a belföldi meggy a 23. héten jelent meg a kínálatban 1200-1400 forint/kilogramm áron. A meggy termelői ára 702 forint/ kilogramm volt 2021 23-30. hetében, nem változott az előző év azonos időszakához képest. Az AKI PÁIR adatai szerint az ipari feldolgozásra szánt meggy felvásárlási ára az idei szezon eddig eltelt időszakában (25-29. hét) 159,7 ezer forint/tonna volt, 6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Mi a helyzet az EU-ban?

Az Európai Unióban Lengyelország a legnagyobb meggytermelő 50 százalékos részesedéssel. Az elmúlt években Lengyelországban a meggy termőterülete 29-39 ezer hektár, a termésmennyiség 71-200 ezer tonna között mozgott. A Lengyel Statisztikai Hivatal (GUS) által közzétett előzetes becslés szerint 165 ezer tonna meggyet takaríthattak be 2021-ben, ami 8 százalékkal több, mint az egy évvel korábbi. A Eurostat adatai szerint Szerbiában a meggy termése évente 80-165 ezer tonna között alakult az elmúlt öt évben. A szerbiai statisztikai hivatal júliusi közleménye szerint meggyből a várható termés 6,4 százalékkal kevesebb lesz az idén, mint egy évvel korábban. Németországban a meggy területe az elmúlt tíz évben 60 százalékkal 1800 hektárra csökkent. A késői fagyok, valamint a jégeső és az esőzések 2021 tavaszán sok helyen terméskieséshez vezettek. A Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) szerint 2021-ben előreláthatóan 11,1 ezer tonna meggyet takaríthatnak be, 15,8 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban, ami 26,8 százalékkal maradna el az elmúlt tíz év átlagától. Az EU belső piacán évek óta Magyarország a legnagyobb frissmeggy-exportőr, a vezető importőr Németország. 

Az Eurostat adatai szerint az unió frissmeggy-külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2020-ban, amikor a kivitel 28 százalékkal 1,7 ezer tonnára, a behozatal 39 százalékkal 6,4 ezer tonnára csökkent. A közösség belső piacán a legnagyobb cseresznye- és meggykonzervexportőr (a statisztika együtt kezeli a cseresznyét és a meggyet) Magyarország, importőr Németország volt 2020-ban. Az unió cseresznye- és meggykonzervkülkereskedelmi egyenlege pozitív volt 2020-ban, a behozatal 49 százalékkal 14,4 ezer tonnára nőtt, a kivitel 3 százalékkal 14,9 ezer tonnára csökkent az előző évihez képest. Az unió belső piacán a legnagyobb fagyasztottmeggy-exportőr Lengyelország, a legnagyobb importőr pedig Németország. Az unió fagyasztottmeggy-külkereskedelmi egyenlege pozitív volt 2020-ban, a behozatal 12 százalékkal 25,1 ezer tonnára, a kivitel 5 százalékkal 27,6 ezer tonnára csökkent az előző évihez képest. Az EU legjelentősebb fagyasztottmeggy-exportőre a harmadik országok felé Lengyelország.

EZ IS ÉRDEKELHET

Pedig érdemes lenne minél több meggyet fogyasztani 

A meggy egészségre gyakorolt hatását leginkább az mutatja, hogy kutatások szerint az összes élelmiszer közül ebben a gyümölcsben található a legtöbb gyulladást csökkentő hatóanyag. Már ezekből az öregedést gátló antioxidáns anyagokból is nagyobb mennyiség van benne. Továbbá fogyasztása erősíti az immunrendszerünket is, sőt, rengeteg szerves savat is tartalmaz, melyek segítik a méregtelenítést és az emésztést. A másik fő előnye, hogy közel 10-szer annyi A-vitamint tartalmaz, mint a cseresznye. Mindezeken kívül számos pozitív hatással is bír, csakhogy néhány még megemlítsünk: segít a szív működésének szabályozásában, csökkenti a magas vérnyomást gyógyszerek nélkül, tisztítja az ereket és az orrnyálkahártyát, méregtelenít, segíti a látást. Teljes értékű B-vitamin, gazdag B1 - és B2-vitamin tartalma segíti az emésztést, ezen belül elsősorban a fehérjék felszívódását, és magas a C-vitamin tartalma is. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03