2022. május 20. péntek Bernát, Felícia

Hírek - Élelmiszer

Veszélybe kerülhet a magyar meggy: nem túl biztatóak a kilátások az idei évre

Az elmúlt két év nem sikerült jól a meggytermesztők, illetve a meggytermelés szempontjából: a tavaszi fagyok jelentős terméskieséseket eredményeztek, majd az extrém júniusi esőzések vezettek számottevő minőségi és részben mennyiségi károkhoz. A 2020. évi termés 60 ezer tonna közelében alakult, amivel gyenge közepes szinten zárt. Az idei szezon kezdete előtt a tavalyi gyenge termésből kiindulva, a részben ebből adódó nagyon jó virágrügy-berakódottság okán nagyon jó termést vártak, ami közelíthette volna akár a 2018. évihez hasonló 80-90 ezer tonnát is.
 
 

A várakozásoknak megfelelően a virágzás kifejezetten erős volt, a virágok kondíciója, vitalitása és fertilitása is nagyon jónak tűnt. Mára azonban a legtöbb ültetvényben a csalódottság maradt, ugyanis a terméskötődés nagyon rossznak bizonyult, nagyon erős tisztuló gyümölcshullás után hozzávetőlegesen egy közepes termés maradt a fákon. A háttérben az előző évekhez hasonlóan most is az időjárási hatások állnak - írja a FruitVeb.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Az idei év a csapadékellátottság szempontjából a legtöbb termesztőkörzetben jól indult: a bőséges őszi és kora tavaszi esőzések miatt a talajok vízkészlete megfelelő volt, ami segítette a virágzást, a bőséges nektárképződést és a terméskötődési folyamatokat. A tavaszi fagyok azonban idén sem kímélték a gyümölcsültetvényeket: az április fagyok hatása a vegetációban előrébb járó Dunántúlon, Pest és Bács-Kiskun megyében anno erősebbnek, az ország északi és észak-kelet termőtájain gyengébbnek bizonyult, de mindenhol egyöntetűen úgy tűnt, hogy a bőséges virágsűrűség miatt érdemben sehol nem érintette a meggytermést. Jóllehet, már akkor is számoltak azzal, hogy a nem látható fagykárok ellenére a virágok vagy virágkezdemények „megfázhattak”, ami később a rossz terméskötődésben és a jelentős gyümölcshullásban ütközik ki. Ezek a pesszimista várakozások igazolódtak be a virágzást követően: nagyon komoly gyümölcshullás következett be, a bőséges virágzás után a termés erőteljesen megritkult. 

A terméskötődést hátráltatta, így a hullást fokozta még – a terméskötődés szempontjából sorsdöntő, a virágzást követő 4-6 hetes időszak – hűvös, borult, fényszegény időjárása is. A rendkívül hűvös április miatt a virágzás lassan, vontatottan mintegy 4 hétre széthúzódva zajlott. A gyakori és számottevő esőzések, valamint az alacsony hőmérsékletek miatt nagyon erős volt a monília fertőzési nyomás, az elhúzódó virágzás okán négy-öt alkalommal is kellett védekezni a szokásos három beavatkozás helyett, de a nem megfelelő számú vagy gyakoriságú védekezés, avagy rossz szerválasztás esetén jelentős termőfelület-veszteséget okozott a monília. Kismértékű monília fertőzést még a magas szinten gondozott ültetvényekben is tapasztaltak. Jelenleg nagy bizonytalansági tényező a glöospórium-fertőzés mértéke, aminek a virágzást követő időszak számottevő csapadéka kedvezett, jóllehet az utóbbi időszak száraz-meleg időjárása nem, és a nagy kérdés a következő hetek időjárása lesz.

A negatív időjárási hatások tehát alapvetően meghatározták a termésmennyiséget. A pontos mennyiségi becslést nehezíti, hogy termőtájanként és termesztőkörzetenként is meglehetősen változékony a kép. A termésbecslést emiatt jelenleg is csak intervallumban lehet elképzelni: az optimista becslések szerint az idei hazai meggytermés közelíthet a 70 ezer tonnához, míg a pesszimista álláspontok szerint hozzávetőlegesen a tavalyi termésre (60 ezer tonna) lehet számítani. Fentiek alapján a 2021. évben – a jelenleg látható állapotokból kiindulva – a 65 ezer tonna +/- 10% intervallumba becsülik a várható hazai meggytermést.

Fel kell azonban hívni a figyelmet arra, hogy a jelenleg fán lévő, becsült termésmennyiség nem feltétlenül egyezik meg a ténylegesen leszüretelhető, piacra kerülő mennyiséggel (kínálattal). A szezon folyamán kialakuló tényleges kínálatot lefelé billenthetik a negatív időjárási hatások és a gyümölcshullás további folytatódása, ami szokatlan módon jelenleg is zajlik. Némi bizonytalanság rejlik a termésbecslésben abban vonatkozásban is, hogy az alacsonyabb fánkénti gyümölcs-darabszámot milyen mértékben fogja kompenzálni az egyedi gyümölcsméret/gyümölcstömeg növekedése, de korlát lehet a méretnövekedésben a virágzást követő időszak fényszegény, hűvös időjárása, ami gyümölcskezdemények kezdeti intenzív sejtosztódását hátráltatta.

A szezon közel kéthetes csúszásban van, a konzervipar várhatóan csak június 23-25. között az ’Érdi bőtermő’ feldolgozásával kezdi meg a szezont. A szezon csúszását valamelyest kompenzálhatja következő hetek adott esetben nagyon meleg időjárása, ami azonban a különböző érési idejű fajták szüretének összecsúszását és a szezon lerövidülését is maga után vonhatja. A szokatlanul késői szezonkezdet mindenképpen az átlagosnál rövidebb meggyszezont sejtet, de abban bíznak, hogy a száraz meleg időjárás – az előző évektől eltérően – most jó gyümölcsminőséget eredményez, ami „tágabbra nyitja” a piacokat és segíti a hatékony szüretet, valamint a feldolgozást.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!