Ezt biztosan nem tudta a német biopiacról

Ezt biztosan nem tudta a német biopiacról

agrarszektor.hu
Európában Németország a biotermékek legnagyobb piaca, a magyar biotermelés számára is fontos felvevőnek számít. Szerdán nyílik Nürnbergben a világ legnagyobb biovására, ahol célszerű mindenkinek részt vennie, aki érdekelt ebben a szegmensben. Az esemény apropóján bemutatjuk a német biopiac legfontosabb számait.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Február 12-én 3300 kiállítóval nyílik az idei nürnbergi Biofach szakkiállítás és vásár. Szerdától szombatig 50.000 látogatót várnak 130 országból. A kiállításon a piaci trendekről is tájékozódni lehet, amit konferenciák, előadások is támogatnak. Ennek apropóján vesszük sorra a német biopiac számait.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. A rendezvény gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

A világ legnagyobb biopiaca az USA mintegy 40 milliárd eurós forgalommal, Németország a második helyen áll 10 milliárd eurós értékkel (2017.), a harmadik Franciaország 8 milliárd euróval. A kínai piac is számottevő, mintegy 6 milliárd eurót generál ez a szegmens - áll a német ökológiai élelmiszeripari szövetség (BÖLW) jelentésében.

2019-ben mintegy másfél millió hektáron termeltek bio/öko minősítésssel rendelkező gazdaságok Németországban, ami a termőterület 9 százalékát tette ki. A megtermelt terméket tekintve a legmagasabb a hüvelyesek területi részaránya a biotermelésben, mintegy 20 százalékos, ezt követi a gyümölcsösök nagyjából 17 százakos területi részaránya. Az ökogialiag "művelt" legelők részaránya mintegy 16 százalékos, teljes kiterjedésüket tekintve mégis ezek foglalják el a legtöbb földet: nagyjából 760 ezer hektár sorolható ebbe a kategóriába, míg az ökoszántók csak 560 ezer hektárt fednek le.

 

Az állati termékek előállításában a legmagasabb biorészarányt a juhhús és tojás adja (11-12%), de az összmennyiséget tekintve messze a biomarhahús vezet, ebből 2018-ban 55 tonnát állítottak elő a németek. Biosertéshúsból 25,7 tonna, biobaromfiból 21 tonna került a piacra. A legnagyobb éves növekedést viszont a biotej termelése mutatja, 18 százalékos ugrással már az ezer tonnát közelítette 2018-ban. Ez a szektor produkálja a legnagyobb árbevételt is, 11 milliárd eurót hozott a termelők zsebébe 2017-ben.

Olyannyira értékes a biotej, hogy a tejtermelésben minden negyedik euró a bioszektort gazdagítja. Ha az összes húselőállítást egybevesszük, akkor pedig minden harmadik eurót a bioszektor termelte meg 2017-ben.
Csak a biosertéshús-előállítás mintegy 8 milliárd eurós árbevételt generált az ágazatnak. Ehhez képest a biogabonákkal "csak"  5 milliárdot kerestek az ágazati szereplők. 

A biotermékek többsége 25 százalékos felárat élvez a konvencionálisokhoz képest, de például a biosertéshús több mint a duplájába kerül a normál sertéshúsnak.

Egy közvéleménykutatás szerint 2019-ben a 83 millió németből 27 millió csak ritkán fogyasztott biotermékeket. A preferenciák alig változtak az elmúlt években.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?