40 milliárd eurós piaccá nőtte ki magát a bioszektor

40 milliárd eurós piaccá nőtte ki magát a bioszektor

agrarszektor.hu
2018-ban egy kis megtorpanást mutatott a biopiac Európában: három év után először láttunk kétszámjegyűnél kisebb növekedést. A szektor továbbra is jövedelmező, és a legerősebb bástyáit adó országokban ekkor is töretlenül bővült. Franciaországban egyetlen év alatt 290 ezer hektárral gyarapodott az ökológialag művelt terület.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az öreg kontinensen 2018-ben 40,7 milliárd eurónyi értékben forgalmaztak bioélelmiszereket. Az EU-28 területén belül 37,4 milliárdos volt a biopiac - írja a német piacelemző, az AMI. az európai fogyasztók 8 százalékkal fordítottak többet bioélelmiszerekre, mint egy évvel azelőtt. Ez nem is sok, hiszen az ezt megelőző három évben kétszámjegyű növekedési rátát mutatott a szegmens. Bár az unió egészét tekintve némi lassulás volt tapasztalható, Belgiumban, Dániában, Franciaországban és Svájcban továbbra is tartotta a bővülési tempót a biopiac. Az éllovas franciák 15 százalékkal költöttek többet biotermékekre 2018-ban, míg a svájciak és a dánok 13 százalékkal.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kiemelkedően  nő a biotej piaca, ami annak köszönhető,  hogy az ára stabil akkor is, amikor a konvencionálisé ingadozik, és a legrosszabb esetben is 25 százalékkal meghaladja azt.

A biotermékek piaci részaránya Európában a legnagyobb az egész világon, ezen belül is Dániában találni a legtöbb bioterméket: a forgalmazott áruk 11,5 százaléka sorolható ide. Ezt Svájc követi 9,9 százalékkal, majd Svédország 9,6 és Ausztria 8,9 százalékkal. Fontos piacunk, Németország élelmiszerpolcain 5,3 százalékos a biotermékek részaránya, és ezzel a hatodik helyet foglalja el az európai rangsorban.

Egy átlagos uniós állampolgár éves szinten 73 eurót költ biotermékekre. Egy főre vetítve a dánok és a svájciak adják ki a legtöbb pénzt ilyen árukra, 312 eurót egy évben. Őket a svédek követik 226 euróval, majd az osztrákok jönnek 205 euróval fejenként.

EZ IS ÉRDEKELHET

2018-ban 15,6 millió hektáron folyt öko/biogazdálkodás Európában, ezen belül az unióban 13,8 millió hektáron. 2,2 millió hektáros ökoterülettel a spanyolok állnak az élen, őket a franciák és az olaszok követik 2-2 millió hektárral. Az ökológiailag művelt terület 8,7 százalékkal nőtt  a kontinensen 2018-ban, és 7,6 százalékkal az unión belül. Franciaországban egyetlen év alatt 290 ezer hektárral növekedett a biogazdaságok területe.

Az Európai Unión belül az ökológialag művelt területek aránya a teljes mezőgazdasági területhez viszonyítva 7,7 százalékot tesz ki. A legnagyobb ökoterületi aránnyal Liechtenstein büszkélkedhet az egész világon: 38,5  százalék. Őket a "sógorok" követik, Ausztriában minden negyedik hektár ökoterület (24,7%).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?