2023. június 4. vasárnap Bulcsú

Ezt biztosan nem tudta a német biopiacról

agrarszektor.hu
Európában Németország a biotermékek legnagyobb piaca, a magyar biotermelés számára is fontos felvevőnek számít. Szerdán nyílik Nürnbergben a világ legnagyobb biovására, ahol célszerű mindenkinek részt vennie, aki érdekelt ebben a szegmensben. Az esemény apropóján bemutatjuk a német biopiac legfontosabb számait.

Február 12-én 3300 kiállítóval nyílik az idei nürnbergi Biofach szakkiállítás és vásár. Szerdától szombatig 50.000 látogatót várnak 130 országból. A kiállításon a piaci trendekről is tájékozódni lehet, amit konferenciák, előadások is támogatnak. Ennek apropóján vesszük sorra a német biopiac számait.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. A rendezvény gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

A világ legnagyobb biopiaca az USA mintegy 40 milliárd eurós forgalommal, Németország a második helyen áll 10 milliárd eurós értékkel (2017.), a harmadik Franciaország 8 milliárd euróval. A kínai piac is számottevő, mintegy 6 milliárd eurót generál ez a szegmens - áll a német ökológiai élelmiszeripari szövetség (BÖLW) jelentésében.

2019-ben mintegy másfél millió hektáron termeltek bio/öko minősítésssel rendelkező gazdaságok Németországban, ami a termőterület 9 százalékát tette ki. A megtermelt terméket tekintve a legmagasabb a hüvelyesek területi részaránya a biotermelésben, mintegy 20 százalékos, ezt követi a gyümölcsösök nagyjából 17 százakos területi részaránya. Az ökogialiag "művelt" legelők részaránya mintegy 16 százalékos, teljes kiterjedésüket tekintve mégis ezek foglalják el a legtöbb földet: nagyjából 760 ezer hektár sorolható ebbe a kategóriába, míg az ökoszántók csak 560 ezer hektárt fednek le.

 

Az állati termékek előállításában a legmagasabb biorészarányt a juhhús és tojás adja (11-12%), de az összmennyiséget tekintve messze a biomarhahús vezet, ebből 2018-ban 55 tonnát állítottak elő a németek. Biosertéshúsból 25,7 tonna, biobaromfiból 21 tonna került a piacra. A legnagyobb éves növekedést viszont a biotej termelése mutatja, 18 százalékos ugrással már az ezer tonnát közelítette 2018-ban. Ez a szektor produkálja a legnagyobb árbevételt is, 11 milliárd eurót hozott a termelők zsebébe 2017-ben.

Olyannyira értékes a biotej, hogy a tejtermelésben minden negyedik euró a bioszektort gazdagítja. Ha az összes húselőállítást egybevesszük, akkor pedig minden harmadik eurót a bioszektor termelte meg 2017-ben.
Csak a biosertéshús-előállítás mintegy 8 milliárd eurós árbevételt generált az ágazatnak. Ehhez képest a biogabonákkal "csak"  5 milliárdot kerestek az ágazati szereplők. 

A biotermékek többsége 25 százalékos felárat élvez a konvencionálisokhoz képest, de például a biosertéshús több mint a duplájába kerül a normál sertéshúsnak.

Egy közvéleménykutatás szerint 2019-ben a 83 millió németből 27 millió csak ritkán fogyasztott biotermékeket. A preferenciák alig változtak az elmúlt években.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. június 3. 11:06