A GMO-k őshazájában is terjed a biogazdálkodás

agrarszektor.hu
Az USA-ban is terjed az organikus gazdálkodás, ezzel együtt a bioföldek még mindig csak a művelt terület alig egy százalékát teszik ki. A növekedés üteme azonban bámulatos - írja az agrarheute.com-on Olaf Zinke.

Idén már 1,3 millió hektárt fed le az biogazdálkodásba vont szántóterület nagysága az Egyesült Államokban.  Ez az előző évhez képest 7 százalékos növekedést jelent. Ha ehhez hozzávesszük a réteket és legelőket, akkor 3,4 millió hektárt kapunk. Ez azonban még mindig csak a művelt terület kevesebb mint egy százalékát teszi ki. A teljes művelt terület ugyanis 370 millió hektárt ölel fel Amerikában - beleértve a legelőket, kaszálókat.


Az organikus gazdálkodást folytató gazdaságok száma a hivatalos nyilvántartás szerint bő 18 ezer, a tavalyi évhez képest 3 százalékkal növekedett. "Az újonnan beszállókat szerencsétlenül érintette az idei év időjárása, ami nagyon rosszul indult a szója- és kukoricatermesztők számára" - mondja Ryan Koory, a biogazdálkodók kereskedelmi plattformájának (Mercaris) gazdasági igazgatója. "Ezzel együtt ez a szegmens robosztus növekedési trendet mutat. Ha az időjárás 2020-ban szerencsésebben alakul, akkor még nagyobb mértékű bioterület-növekedésnek leszünk szemtanúi" - teszi hozzá.

Bár az amerikai agrárszektor helyzete idén eléggé bizonytalan - amiről az időjáráson túl a vámháború is tehet -, a biogazdálkodás ígéretesnek mutatkozik. Csak 2019-ben 517 új gazdaság lépett erre az útra. A szektor növekedési ütemét jellemzi, hogy 6 év leforgása alatt csaknem 60 százalékkal nőtt a biogazdaságok száma. Különösen nagy a bioüzemek aránya Kaliforniában és a keleti parton. Van, ahol már a művelt terület 11 százaléka tartozik ide (Vermont).

A termelők számának emelkedésével természetsen nő a biotermékek kibocsájtása is. 2016-ban az USDA adatai szerint már 7,6 milliárd dollár értékben forgalmaztak ilyeneket az Egyesült Államokban. Öt év alatt több mint a duplájára emelkedett a kibocsájtás, ami 2011-ben még csak 3,5 milliárd dollárt tett ki.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?