2022. augusztus 18. csütörtök Ilona

Óriási rovarinvázió fenyegeti Amerikát: mindent elpusztítanak, ami az útjukba kerül

agrarszektor.hu
Kabócaszerű rovarok árasztották el az Egyesült Államokat. Annyira eldurvult a helyzet, hogy a Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) már közleményt adott ki, amely szerint ezt a rovart, a Lycorma delicatulát "meg kell ölni, szét kell zúzni, mindegy, hogy hogyan, csak meg kell szabadulni tőle".

A rovarok, amik 5-10 évvel ezelőtt érkezhettek Kínából, ezen a nyáron annyira elszaporodtak, hogy öt államban már elpusztítottak rengeteg almafát és szőlőst, de rámozdultak az őshonos fákra, így a dióra, a juharra és a fűzfákra is - írta meg a 444.hu a The Guardian értesülései alapján. Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium invazív fajokkal foglalkozó szervezete szerint a rovar - ami két és fél centisre is megnőhet, és leginkább egy kabóca illetve egy moly szerelemgyerekének néz ki - komoly gazdasági fenyegetést jelent több iparágra is.

Amellett, hogy mindent megesznek és elpusztítanak, maguk után mindenhol úgynevezett mézharmatot ürítenek, ami bepenészedik. Ez a penész az emberre ártalmatlan, a növényekben azonban súlyos károkat okoz. A Lycorma delicatula ősszel szaporodik, egy példány pedig akár 30-50 petét is lerakhat. A mezőgazdasági minisztérium közleményében mindenkit arra kérnek, hogy aki akár csak egy ilyet rovart is meglát, azonnal értesítse a hatóságokat.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?