Új őrület hódít a lengyelek körében: egyre többen termesztenek így növényeket

agrarszektor.hu
2021-ben 8%-kal nőtt a biogazdaságok területe Lengyelországban. Így a lengyel biogazdaságok összterülete már csaknem 550 ezer hektár, és a termelők száma is 7,5%-kal nőtt egy év alatt.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Malgorzata Waszewska, az IJHAR-S (Agrártermékek piaci minőségét ellenőrző hivatal) képviselője a “¯ywno¶æ ekologiczna w Polsce 2021" (Bioélelmiszerek Lengyelországban 2021) című jelentésre hivatkozva bemutatta az első teljes évi, hivatalos adatokat a lengyelországi biogazdálkodás helyzetéről. Eszerint a regisztrált biotermelők száma 2020-ról 2021-re 7,5%-kal nőtt (20 200 helyett 21 700 gazdaság). 2021-ben 200 000 tonna gyümölcsöt, valamint 86 387 tonna zöldséget termeltek organikus termesztési módszerekkel.

Idén sok új biotermelőt regisztráltak, így további fejlődésre számíthatunk

 - mondja Waszewska, megemlítve, hogy 2022-ben új biogazdálkodási törvény lép életbe. Az organikus gazdálkodással művelt terület 2021-ben közel 8%-kal nőtt 2020-hoz képest: 509 ezer hektárról 549 ezer hektárra bővült. Az Organic Food Market Development Coalition és a NielsenIQ által végzett lengyelországi kutatás szerint a fogyasztók alig több mint 32%-a állítja, hogy hetente, de legalább havonta egyszer vásárol bioélelmiszert, míg a válaszadók 20%-a csak alkalmanként vesz biozöldséget vagy -gyümölcsöt - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?