Roszík Péter, a Biokontroll Hungária Kft. ügyvezető igazgatója előadásában arról beszélt, hogy az Európai Unióban - így Magyarországon is - csak akkor lehet növényi terményeket (például vetőmagokat, szaporítóanyagokat, gombákat, gyűjtött növényeket), állati eredetű termékeket (beleértve a vízi állatokat és a méheket is), élelmiszereket és takarmányokat (ideértve a hobbiállatoknak szánt termékeket is) ökológiai jelöléssel (öko, bio, biológiai, organikus) forgalomba hozni, ha azok megfelelnek az uniós és hazai jogszabályoknak, valamint egy államilag felügyelt ellenőrzési és tanúsítási rendszer keretében kerültek előállításra és tanúsításra.
A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. meghatározó szerepet tölt be ebben a rendszerben: ellenőrzi és tanúsítja a magyarországi ökológiai gazdálkodók tevékenységét. Fő feladatunk az ökológiai mezőgazdasági termékek és élelmiszerek előállításának ellenőrzése és tanúsítása.
A céljuk pedig kettős, hiszen egyrészt biztosítják a fogyasztók számára, hogy a megvásárolt termék valóban az ökológiai gazdálkodás előírásainak megfelelően készült, másrészt védelmet nyújtanak a tisztességesen működő biogazdálkodóknak a piacon jelen lévő tisztességtelen szereplőkkel szemben, akik jogtalanul tüntetnek fel „bio” jelölést termékeiken. Az ökológiai gazdálkodásra vonatkozó szabályozás azért számít a jövő útjának, mert teljes egészében lefedi az élelmiszervertikumot, sőt, azon is túlmutat. Nem csupán a végtermékre - az élelmiszerre - koncentrál, hanem az egész termelési láncra kiterjed, az alapanyagoktól a feldolgozásig. A szabályozás magába foglalja (a teljesség igénye nélkül):
- az élesztő és takarmány előállítását,
- a vetőmagok és egyéb szaporítóanyagok használatát,
- a mezőgazdasági alapanyagok termesztését,
- a növénygyűjtést és gombatermesztést,
- a méhészetet és az akvakultúrát (vízi állatok tartását),
- valamint az élelmiszereket, beleértve a borokat is.
A biogazdálkodás napjainkban azért is válik egyre jelentősebbé, mert kézzelfogható válaszokat ad a legsúlyosabb környezeti kihívásokra. Olyan fenntartható mezőgazdasági forma, amely hozzájárul a talaj humusztartalmának megőrzéséhez, a szén megkötéséhez, és így érdemben segíti az éghajlati célkitűzések teljesítését. A biotermékek:
- GMO-mentesek,
- mesterséges nanoanyagoktól mentesek,
- csak korlátozottan tartalmazhatnak adalék- és segédanyagokat,
- szermaradékoktól gyakorlatilag mentesek, és
- nem esnek át ionizáló sugárzással végzett kezelésen.
Éppen ezek miatt a tulajdonságai miatt a biotermelés világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A modern biogazdálkodás célja, hogy a terméshozamban megközelítse az iparszerű mezőgazdaság szintjét, miközben védi a környezetet és megőrzi az élelmiszerek tápértékét. Ezáltal hosszú távon is fenntartható és egészséges alternatívát kínál az élelmiszertermelésben.