2023. szeptember 22. péntek Móric

Aggódnak a világ vezető agrokonszernjei: eddig csak keserűséget hozott 2019

Agrárszektor
A világ vezető agrokemikáliákat gyártó konszernjei eddig nagyot csalódtak 2019-ben. Az időjárás éppúgy ellenük dolgozott, mint a kereskedelmi nehézségek, vagy az éghajlatvédelem jegyében meghozott termelési szigorítások. Drágább a gyártás és sokkal nehezebb az értékesítés - ez mindenkinek betett. Sőt, a jövő évi eredményekre is negatív hatással lesz. A gazdák viszont bízhatnak benne, hogy még egy évig nyomottak maradnak az inputárak.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A Syngenta a világ második legnagyobb ágazati szereplője (az első a Yara). 2017 óta a kínai Chemchina kötelékébe tartozik. 2019 első felében 7 százalékos forgalomcsökkenést könyvelhetett el, és ezzel 6,8 milliárd dollárra esett a bevétele. Az adózás előtti eredmény 15 százalékkal 1,5 milliárd dollárra zsugorodott, a nettó nyereséget (898 millió dollár) tekintve pedig bő 30 százalékos a visszaesés - sorolja a handelsblatt.com, majd rátér a minden ágazati szereplőt érintő idei nehézségekre.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Észak-Amerikában egyenesen 14 százalékos a Syngenta forgalomcsökkenése. Ebben benne van az, hogy az USA-ban áprilisig extrém hideg, majd extrém csapadékos időjárás uralkodott nagy áradásokkal, ami negatív történelmi csúcsokat hozott a tavaszi munkákban, így lényegesen kevesebb és kisebb értékű a növényvédelemben részesíthető állomány nagysága. Ez nemcsak a Syngenta eladásait nehezítette meg, hanem az összes többi világcég is megsínylette. A kínaivá vált svájci céget azonban a kereskedelmi feszültségek is sújtják, ami például az amerikai szója iránt csökkentte az ázsai keresletet. A Syngenta becslései szerint az Egyesült Államok növényvédőszer-piaca idén 1 milliárd dollárral zsugorodik.

Amit az év első felében elveszítettünk ezen a piacon, azt az év második felében már nem tudjuk behozni"

- vélekedett a cég gazdasági igazgatója, Mark Patrick.

EZ IS ÉRDEKELHET

Emelkednek a gyártási költségek is - ez természetesen az egész iparágra igaz. Különösen a Kínában előállított molekulák esetében nagy a drágulás, miután az ottani kormányzat elkezdte komolyabban venni a környezetvédelmet. A BASF éppen pár napja csökkentette várható nyereségét, ezt azonban az USA piacára való költséges belépéssel magyarázta. A Bayer féléves eredményeit is izgatottan várja a piac. A vegyipari óriás az USA-ban zajló perek miatt 40 százalékot veszített értékéből, mióta megvásárolta a Monsantót. A legújabb fejlemények szerint azonban a fenyegető kétmilliárd dolláros kártérítési összeg végül maximum 250 millió dollárra mérséklődhet - ez a csütörtöki hír azonnal emelni kezdte a Bayer részvényeinek értékét.

A Bayert is érzékenyen érinti a gyenge észak-amerikai forgalom, ami az agrokemikáliák piacán immár 45 százalékos részsedést tesz ki a cég értékesítéseiből.

Az USA-ban uralkodó idei rossz időjárásnak a jövő évi piacra is hatása lesz, hiszen az idei bevételeikből jóval kevesebbet tudnak majd inputanyagok vásárlására fordítani a gazdák.

A gyenge vásárlóerő az árak kényszerű csökkentését hozza - hiszen az árukészletet a lejárati határidő előtt értékesíteni kell -, így máris érezhető a vetőmagok és vegyszerek árának mérséklődése és ezzel együtt a piaci verseny éleződése az ágazati szereplők között. A Syngenta azzal számol, hogy az alacsony árak egész évben, sőt, jövőre is megmaradnak.

Az időjárás ugyanis globálisan rosszul alakul idén: míg az USA-ban az áradások miatt nem lehetett vetni, addig Ausztráliát és Indonéziát az aszály sújtotta. Csak Latin-Amerikában és Kínában fejlődött az agrokemikáliák piaca. Az ágazat egészét tekintve a stagnálás a jellemző, azaz mintegy 100 millliárd értékben forgalmazhatnak idén agrokemikáliákat a szereplők a globális piacon. Ez mélységesen elkeseríti a legnagyobb vállalatokat, amelyek az utóbbi években óriási pénzeket invesztáltak más cégek és üzletágak felvásárlásába, abban bízva, hogy a piaci helyzet mindig csak jobb lehet.

Amikor az amerikai Dow egyesült a DuPont-nal, a Chemchina megvásárolta a Syngentát, a Bayer a Monsantót, miközben a BASF a Bayer egyes részeit, még éves szinten 3-4 százalékos piacbővülésre volt kilátás. A beruházási kiadások lefaragására nem sok esély mutatkozik a mostani egy helyben toporgás mellett. A Chemchina egyenesen azt pedzegette, már bánja, hogy 40 milliárd dollárt költött a Syngentára, igaz ezt később visszavonta.  A svájci cég megvásárlása már csak azért is észszerű lépés volt, mert Kínában él a világ népességének egyötöde, miközben mezőgazdasági területekből csak 7 százalékban részesedik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?