Durva, ami a műtrágyapiacon zajlik: méregdrága minden, újabb áremelés jöhet?

Durva, ami a műtrágyapiacon zajlik: méregdrága minden, újabb áremelés jöhet?

agrarszektor.hu
Átlagosan több mint 50 milliméter csapadék esett az elmúlt hetekben Somogy megyében. Ez rengeteget segített a tavaszi vetéseknek a fejlődésben, ám továbbra sincsenek könnyű helyzetben a helyi gazdák.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Somogy megyében, ki csak tehette, már jó előre bevásárolt vetőmagból, inputanyagokból és növényvédő szerekből, ugyanis több fajtából is hiány van - írta meg a Sonline.hu. A tavalyi évhez képest ráadásul a műtrágyákhoz is több mint négyszeres áron lehet csak hozzájutni.

A hűvös idő miatt egy héttel később kezdték el vetni a napraforgót és a kukoricát Magyaratád környékén. Ahogy Lackovics Sándor, a magyaratádi Barátság Szövetkezet elnöke elmondta, szerencséjük volt, mert az elmúlt egy hónapban 66 milliméter csapadék esett a környéken, ami nagyban segítette a vetések fejlődését A szakember hozzátette, hogy pár napon belül végeznek a vetéssel és már másodszor fejtrágyáztak.

Jelenleg nincs hiányuk input­anyagokból. Lackovics Sándor beszélt arról is, hogy hónapokkal korábban megrendelték a növényvédő szereket, vetőmagokat. A szakember elmondta, hogy igaz, a műtrágya tonnáját tavaly 65 ezer forintért, most pedig 240 ezer forintért vették, de hallotta, hogy az ára lassan eléri a 300 ezer forintot. Lackovics Sándor megjegyezte, szerencsére a környezetükben található benzinkút, és nagyobb erőgépeikkel elmennek oda tankolni, hogy a kedvezményes áron kaphassák az üzemanyagot.

A napokban fejezik be a tavaszi vetéseket Somodor és környékén is. Pongrácz István, somodori gazdálkodó elmondása szerint megpróbáltak mindent idejekorán megrendelni, hogy ne legyen semmilyen ­anyagból hiányunk, de volt olyan vetőmag-kukorica, amelyből átmenetileg nem volt készlet. A legnagyobb problémát a vegyszerváltás okozza, sokat az unió betiltott és a helyettesítők jóval drágábban szerezhetőek be - jegyezte meg Pongrácz István.

Berek Gábor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke elmondta, hogy a napraforgó-gyomirtó szernél tapasztaltak hiányt, de ezeket más hatóanyagú szerrel tudták pótolni a somogyi gazdák. A gazdálkodók vetőmagokból, lombtrágyából próbáltak előre bevásárolni, hogy az ár­drágulásokat elkerüljék, ami nem csak Magyarországon, de globálisan is egyre komolyabb problémát jelent. Somogyban a tavaszi árpát, a zabot, a magborsót és a cukorrépát már elvetették. Folyamatosan vetik a burgonyát hat hektáron, a napraforgó és a kukorica esetében még 24 ezer hektárnyi területen zajlanak munkálatok. Az őszi kalászosok fejtrágyázásával végeztek a somogyi gazdák, gyomirtásuk még zajlik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 22. 15:32