Negatív rekord: 24 éve állt ilyen rosszul a szója- és kukoricavetés

agrarszektor.hu
Utoljára 1995-ben álltak ilyen rosszul az amerikai farmerek , mint most. Előbb a mínusz 40 fokos fagy, majd az olvadás, az eső és az áradások akasztották meg a munkálatokat. Sok farmer úgy jellemzi az ide évkezdést, mint amilyet még életében nem látott - számol be róla a farms.com. Hatalmas terméskiesés várható szójából és kukoricából.

“Nem emlékszem ennyi csapadékra, ez a valaha volt legrosszabb évünk" -  mondja Mike Beard árunövénytermelő Frankfortból, aki számára egyre lehetetlenebb küldetésnek tűnik a vetőmag időbeni földbe jutattása. Beard - másokhoz hasonlóan - arra kényszerült, hogy rövidebb tenyészidejű kukoricahibridekre váltson, illetve több tábláján szója helyett is tengerit vetett. "Muszáj volt lépni, és valamit elvetni, ahelyett, hogy csak várunk, hogy a föld alkalmassá váljon a talajmunkára."

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A szójatermőterület tehát lényegesen lecsökkenhet idén az USA-ban. Utoljára 1995-ben volt hasonlóan rossz évkezdetük az amerikai farmereknek. Akkor június 4-én a kukoricaterület 77 százalékát és a szójaterület 40 százalékát tudták bevetni.

Most ennél is rosszabbul állnak: kukoricából mindössze a tervezett terület 67, szójából  mindössze 39 százalékán került földbe a mag.

Egy másik farmer, Larry Thomas, azt mondja, hogy tavaly sem kezdődött jól a szezon, akkor is június 8-án fejezték be a tengeri vetését. Idén erre is kevés az esély, mivel 170 hektáron még mindig nem végeztek. A fram.com egy ideig bizakodva elemezte a kései vetés következményeit. Alábbi cikkben arra jutottak, hogy a nagy megcsúszások sem feltétlenül jelentenek rossz termést, mivel a szezon kritikus időszakainak időjárása (például virágzás) lényegesebb a végeredmény szempontjából, mint a vetés időpontja.

EZ IS ÉRDEKELHET

Csakhogy a mostani késés már helyrehozhatatlan következményekkel jár. A szója vetése május elején lezárult, és a napokban a kukoricával is felhagynak a farmerek.

És nincs az a kedvező évjárat, ami 60 százaléknyi hiányzó szójaterület termését pótolni tudná, ahogy a kukorica sem képes kompenzálni 30 százaléknyi területcsökkenést.

Mindebből azt következik, hogy komoly áremelkedésnek nézünk elébe, ami nemcsak ezt a két terményt, hanem a helyettesítő termékeiket is érinteni fogja. Azaz nem marad "szűz" az egyébként bőséges termést igérő búza, de a napraforgó sem.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?