40 milliárd eurós piaccá nőtte ki magát a bioszektor

40 milliárd eurós piaccá nőtte ki magát a bioszektor

agrarszektor.hu
2018-ban egy kis megtorpanást mutatott a biopiac Európában: három év után először láttunk kétszámjegyűnél kisebb növekedést. A szektor továbbra is jövedelmező, és a legerősebb bástyáit adó országokban ekkor is töretlenül bővült. Franciaországban egyetlen év alatt 290 ezer hektárral gyarapodott az ökológialag művelt terület.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az öreg kontinensen 2018-ben 40,7 milliárd eurónyi értékben forgalmaztak bioélelmiszereket. Az EU-28 területén belül 37,4 milliárdos volt a biopiac - írja a német piacelemző, az AMI. az európai fogyasztók 8 százalékkal fordítottak többet bioélelmiszerekre, mint egy évvel azelőtt. Ez nem is sok, hiszen az ezt megelőző három évben kétszámjegyű növekedési rátát mutatott a szegmens. Bár az unió egészét tekintve némi lassulás volt tapasztalható, Belgiumban, Dániában, Franciaországban és Svájcban továbbra is tartotta a bővülési tempót a biopiac. Az éllovas franciák 15 százalékkal költöttek többet biotermékekre 2018-ban, míg a svájciak és a dánok 13 százalékkal.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kiemelkedően  nő a biotej piaca, ami annak köszönhető,  hogy az ára stabil akkor is, amikor a konvencionálisé ingadozik, és a legrosszabb esetben is 25 százalékkal meghaladja azt.

A biotermékek piaci részaránya Európában a legnagyobb az egész világon, ezen belül is Dániában találni a legtöbb bioterméket: a forgalmazott áruk 11,5 százaléka sorolható ide. Ezt Svájc követi 9,9 százalékkal, majd Svédország 9,6 és Ausztria 8,9 százalékkal. Fontos piacunk, Németország élelmiszerpolcain 5,3 százalékos a biotermékek részaránya, és ezzel a hatodik helyet foglalja el az európai rangsorban.

Egy átlagos uniós állampolgár éves szinten 73 eurót költ biotermékekre. Egy főre vetítve a dánok és a svájciak adják ki a legtöbb pénzt ilyen árukra, 312 eurót egy évben. Őket a svédek követik 226 euróval, majd az osztrákok jönnek 205 euróval fejenként.

EZ IS ÉRDEKELHET

2018-ban 15,6 millió hektáron folyt öko/biogazdálkodás Európában, ezen belül az unióban 13,8 millió hektáron. 2,2 millió hektáros ökoterülettel a spanyolok állnak az élen, őket a franciák és az olaszok követik 2-2 millió hektárral. Az ökológiailag művelt terület 8,7 százalékkal nőtt  a kontinensen 2018-ban, és 7,6 százalékkal az unión belül. Franciaországban egyetlen év alatt 290 ezer hektárral növekedett a biogazdaságok területe.

Az Európai Unión belül az ökológialag művelt területek aránya a teljes mezőgazdasági területhez viszonyítva 7,7 százalékot tesz ki. A legnagyobb ökoterületi aránnyal Liechtenstein büszkélkedhet az egész világon: 38,5  százalék. Őket a "sógorok" követik, Ausztriában minden negyedik hektár ökoterület (24,7%).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?