Kétszemjegyű bővülést mutat a biotojás piaca

Kétszemjegyű bővülést mutat a biotojás piaca

agrarszektor.hu
A fogyasztók szemszögéből nézve egészséges és állatbarát a biotojás, a termelő szemszögéből nézve pedig egyedülállóan értékálló portéka. Nem csoda, ha éves szinten kétszámjegyű bővülést mutat a piaca.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Nagy-Brittaniában a biotájások piaci részesedése már eléri a 10 százalékot. Ebben a szegmensben éves szinten kétszámjegyű növekedést mutat az eladott tojások száma - írja a farminguk.com. A biotájosok piaca az összes többi organikus termékhez képest is kiugróan bővül: míg általában 4,5 százalékos a biopiaci növekedés, addig a tojások terén ez 12 százalékos volt a tavalyi évben.

Általában a tojások iránt megnőtt a kereslet, és ennek egyik oka az elemzők szerint az, hogy az emberek elfordulnak a hústól. Ezzel szemben a tojás megőrizte a "nagyon egészséges" termék nimbuszát. És hogy miért éppen biotojás? A válasz egyszerű: az a társadalmi réteg, amelyik áttér a húsmentes diétára, nagyon hajlomos egyúttal biotermékeket is választani. Ez a típusú vásárló nagyon kényes arra, hogy tudja, honnan származik az étele, ami jó hír az ökogazdaságoknak. A másik ok, amiért sokan a biotojások felé fordulnak, az a tartásmód. Egyre erősödik az emberekben az az igény, hogy állatjóléti szempontból kifogástalan körülmények között álljon elő az a termék, amit fogyasztanak.

Mindezek miatt egyre nő a bevásárlóközpontok polcain is a biotermékek aránya. Mivel könnyen hozzáférhető, ez tovább növeli azok számát is, akik ilyen tojásokért nyúlnak - írja a farminguk.com. Nyugat-Európában lendületesen emelkedik a szabadtartásos rendszerből származó tojások száma, de a biotojás ennél is nagyobb értéket képvisel a vásárlók szemében A prémiumtermékek sajátja az is, hogy bármilyen helyzetben nagyon krízisállóan tartják az árukat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?