Koronavírus: ezekre most nagyon oda kell figyelniük a termelői piacokon árusítóknak

Koronavírus: ezekre most nagyon oda kell figyelniük a termelői piacokon árusítóknak

agrarszektor.hu
A koronavírus járvány okozta helyzetben kiemelten fontosak a helyi termelői piacok. A piacokon ugyanis helyben, mentesülve a felesleges utazástól, elérhetőek a kiváló minőségű magyar élelmiszerek. Működésük mind a termelő, mind a lakosság számára előnyős. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összegyűjtötte a legfontosabb gyakorlati tanácsokat biztonságos üzemelésükhöz.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bár a koronavírus terjedése kapcsán kialakult helyzetben a helyi, termelői piacok működésére vonatkozó speciális korlátozás jelenleg nincs érvényben, érdemes szem előtt tartani néhány alapelvet - írja a Nébih.

Személyi, közösségi követelmények:

  • A kistermelő esetében is alapkövetelmény, hogy csak olyan személy vegyen részt az élelmiszer előállításában és forgalmazásában, aki egészséges.
  • A kistermelők, árusítók az árusítás ideje fokozottan és rendszeresen folyóvízzel mossanak kezet, ahol ez nem megoldható, ott kézfertőtlenítő gél vagy kendő alkalmazása javasolt.
  • Az árusító asztalokat ne szorosan egymás mellé, hanem legalább 1-2 méteres távolságra helyezzék el. Rögzített asztalok esetén is ügyeljenek a megfelelő távolságra a helykiosztáskor.
  • A zárt térben rendezett piacoknál kerülni kell a zsúfoltságot. Érdemes szakaszosan beengedni a vásárlókat a piac területére és/vagy megkérni őket, hogy a szabadban várakozzanak, amíg sorra kerülnek.
  • A szabadban tartott piacok esetében is fontos, hogy elkerüljék a szoros sorban állást, a vásárlók tartsák meg egymás között az 1 m-es távolságot.
  • A sokak által látogatott helyeken kézfertőtlenítő vagy egyszer használatos kesztyű kihelyezése javasolt.
Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Élelmiszerek, árucikkek, eszközök és berendezések:

  • Alapvető elvárás az árusított élelmiszerek szennyeződéstől való védelme, amely biztosítható például a termékek lefedésével és/vagy légterelő plexivel ellátott pult használatával.
  • Feltétlenül kerülendő a termékek érintése! Erre a vásárlók figyelmét is fokozottan fel kell hívni. 
  • Az értékesítést végzők a csomagolatlan élelmiszerek esetében használjanak fogóeszközöket vagy eldobható kesztyűt, nylon zacskót a termék átadásakor. 
  • Fokozottan és rendszeresen tisztán kell tartani a vásárlók által gyakran érintett felületeket.

Pénzkezelés:

  • Meg kell akadályozni, hogy a termékek közvetett kapcsolatba kerüljenek a pénzzel. 
  • Célszerű a pénz kezelésének és az áru kezelésének teljes szétválasztása. Nem megfelelő az a gyakorlat, hogy ez az egyszer használatos kesztyű folyamatos levételével, majd ismételt felhúzásával történik. 
  • Nagyobb forgalmú helyen javasolt, hogy külön személy adja ki a terméket, míg más vegye el a pénzt.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?