Itt a friss jelentés: ilyen helyzetet teremtett a koronavírus az európai mezőgazdaságban

Itt a friss jelentés: ilyen helyzetet teremtett a koronavírus az európai mezőgazdaságban

agrarszektor.hu
Az európai gazdák legnagyobb érdekképviseleti szervezeteként működő COPA-COGECA is folyamatosan nyomon követi és értékeli a koronavírus által okozott járványhelyzet hatását az egész élelmiszerláncra. Ennek során a szervezet tagszervezeteitől is rendszeresen gyűjti a szükséges információkat. Az alábbi összefoglaló a COPA-COGECA által szemlézett legfrissebb hírek, információk alapján készült.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Janusz Wojciechowski mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos az EU mezőgazdaságának támogatására szolgáló piaci intézkedéscsomagot jelentett be, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) honlapján. A COPA és a COGECA mint kezdeti lépést, üdvözölte ezeket a helyes irányba mutató piaci intézkedéseket és elsődleges fontosságúnak tartja ezek mielőbbi végrehajtását.

Az intézkedések ellenére egyre több mezőgazdasági ágazat mutat egyértelmű jeleket a piaci zavarok és a fogyasztási szokások megváltozása miatt. A Bizottság által hozott első intézkedéscsoportot a COPA-COGECA pozitív fejleményként értékeli, de az nem elegendő a különféle ágazatokban (pl. virágok és dísznövények, bor, baromfi, borjúhús, sertéshús és azokból készült termékek stb.). Szükség van kiegészítő piaci intézkedésekre a Közös Agrárpolitikán kívüli költségvetés biztosításával, a KAP költségvetését pedig az elsődlegesen tervezett mezőgazdasági tevékenységekre kell felhasználni.

A COPA-COGECA elismeri az Európai Bizottság és a tagállamok erőfeszítéseit a belső piac zökkenőmentes működésének biztosítása érdekében. E kemény munka ellenére azonban továbbra is nehézségekbe ütközünk az agrár-élelmiszerlánc jó teljesítményének fenntartása során.

A munkaerőhiány továbbra is problémákat vet fel a mezőgazdaság számára, mivel jelenleg nem minden tagállam rendelkezik egységes megközelítéssel a munkavállalók Európában történő mozgására vonatkozóan. Nem minden határ van nyitva és a munkáltatóknak nehéz idénymunkásokat toborozni, mivel annak ellenére, hogy tudnak utazni, fennáll annak a kockázata, hogy kötelező karanténba kerülnek, megbetegszenek. Az önkéntesek pedig önmagukban nem képesek kielégíteni a képzett munkaerő iránti igényeket. Még mindig vannak kérdések azzal kapcsolatban, hogy a koronavírus helyzet utánra szóló uniós helyreállítási program mennyire lesz hasznos az agrár-élelmiszeripari foglalkoztatás számára.

A COPA-COGECA a tagok információi alapján az alábbi ágazati helyzetelemzést tette közzé:

Borászat

A helyzet minden nappal romlik. A belső piacon a fogyasztás és az export visszaesését (amely várhatóan 14%-kal esik vissza az előző évhez képest) egyáltalán nem ellensúlyozza a kiskereskedelem és az online értékesítés. Készletek halmozódnak fel, ami különösen a nagy értékű termékeket érinti súlyosan. Miközben a COPA-COGECA üdvözli a Bizottság a borászati nemzeti támogatási programok keretén belüli intézkedések rugalmasabbá tételére irányuló javaslatát, valamint a 219. cikk alapján javasolt kivételes intézkedéseket, mint például a válságdesztilláció, a magántárolás és a zöldszüret, a szervezet úgy véli, az ilyen javaslatok költségvetési szempontból nem elegendőek. A termelők számára lehetetlen végrehajtani ezeket az intézkedéseket a fennmaradó nemzeti támogatási források felhasználásával. A COPA-COGECA borászati munkacsoportja aktívan lobbizik további uniós költségvetés érdekében a javasolt intézkedések finanszírozására, és megvitatja a hosszabb távú piacirányítási eszközöket az ágazat összeomlásának megakadályozása érdekében.

Burgonya

Jelenleg 2,78 millió tonna burgonyafelesleg van az Európai Unióban. A többlet által képviselt nyersanyagveszteség becslések szerint meghaladja a 400 millió eurót (közel 142 milliárd forintot). A COPA-COGECA álláspontja szerint a rugalmassági intézkedések és a közös piacszervezésről szóló rendelet 222. cikke, amely engedélyezi a piaci stabilizációs intézkedésekről szóló megállapodásokat és határozatokat, messze nem elegendő a burgonyatermelők és szövetkezeteik előtt álló problémák kezeléséhez.

A 2018-as és a 2019-es gazdasági évet is már súlyos aszály jellemezte, ezért a mezőgazdasági termelők gazdasági tartalékai kimerültek, így az azonnali likviditást segítő támogatások és az állami kölcsöngaranciák rendkívül fontosak a gazdaságok számára. Uniós szinten ugyanakkor a nemzeti állami támogatások torzítják a versenyt az EU piacán, mindezek mellett gyakori tapasztalat, hogy a kereskedők nem szolidárisak a termelőkkel. A COPA-COCECA ezért felszólítja a Bizottságot, hogy nyújtson pénzügyi támogatást a Közös Agrárpolitika keretein kívül az ágazat által a közös piacszervezésről szóló rendelet 222. cikkében meghatározott intézkedésekhez. Az EU pénzügyi támogatása nélkül az eddig meghozott intézkedések nem segítenek sok ország burgonya piacán és fennáll a verseny torzulásának fokozódó kockázata.

Gabonafélék

Az elmúlt héten az árpa ára visszaesett a harmadik országokból behozott kukorica árának összeomlása miatt. A malátaárpa-termelők szerződéseik 40%-kal történő visszaesését tapasztalták az italágazat keresletének hiánya miatt. Elindult az importvámok kiszámítására szolgáló automatikus mechanizmus, amely április 27-től tonnánként 5,27 euró/tonnában (nagyjából 1800 forint/tonna) határozta meg a kukorica, cirok és rozs behozatali vámját. Ez várhatóan bizonyos mértékig enyhít a kialakult piaci helyzetet.

Cukorágazat

Sajnos továbbra is negatív tendencia figyelhető meg. Az EU cukorpiac azonnali árai április közepétől kezdtek csökkenni, ami nagyobb aggodalomra ad okot. A nulla vámkedvezményes cukorimport paritás ára kb. 350 euró/tonnára (124 ezer forint/tonna) csökkent, jóval az EU cukor referenciaküszöbe (404,4 euró/tonna, azaz 143 forint/tonna) alá esve. A COPA-COGECA álláspontja szerint import védintézkedéseket kell beindítani annak érdekében, hogy megakadályozzák az alacsony árú cukor bekerülésével az EU piacának aláásását.

Gyümölcs- és zöldségpiac

A munkaerőhöz való hozzáférés és a társadalmi távolságtartási intézkedések továbbra is a fő problémák. A gyümölcs- és zöldségellátási-lánc működésére gyakorolt hatásuk a tagállamok által ezen problémák enyhítése érdekében bevezetett intézkedések hatékonyságától függ. A további piaci zavarok megelőzése érdekében a gyümölcs- és zöldségfélék termelői szervezeteinek rendkívüli intézkedésekre van szükségük a gyorsan romló szezonális termékek számára, amelyeket a Közös Agrárpolitikán kívüli költségvetésből kell finanszírozni a COPA-COGECA állásfoglalása alapján. A Bizottság még nem tett ilyen javaslatot, amely csalódást okoz a termelőknek és képviseleteiknek, mivel az (EU) 2017/891 felhatalmazáson alapuló rendeletétől történő 17 ideiglenes eltérés nem elegendő a gyümölcs- és zöldségtermesztőknél és szövetkezeteiknél felmerült problémák kezeléséhez. További rugalmasságot kell biztosítani a működési alapoknak, azaz a nem évelő növényi szaporítóanyagok, valamint a munkavállalók számára biztosított speciális védőeszközök és eszközök támogathatóságának.

Virágok és dísznövények

Az ágazat súlyos sérülést szenvedett. A COPA-COGECA véleménye szerint az intézkedések, ideértve a 1308/2013/EU rendelet 222. cikke versenyszabályok alóli kivételét 6 hónapos időszakra nem nyújt kézzelfogható vagy azonnali könnyebbséget az EU virágkertészeti ágazatában működő vállalkozók számára, akik jelentős pénzügyi problémákkal szembesülnek, beleértve a pénzforgalmi problémákat és a megmaradt termékek megsemmisítésének magas költségeit.

Olajnövények

A biodízel-fogyasztás zuhant az olajárak összeomlása miatt, amely a lezárások során kialakult alacsonyabb kőolajigény miatt következett be. Számos észterező üzem bezárt az elmúlt hetekben, miközben a préselő üzemek továbbra is normál sebességgel működnek, így fennáll annak a veszélye, hogy a növényi olaj termékek felhalmozódnak az alacsonyabb kereslet miatt. Az iparág új értékesítési lehetőségeket exportpiacokat keres. Reális annak a veszélye, hogy a préselés üteme lelassul a növényi olaj készletek felhalmozódása miatt. A COPA-COGECA felkéri a Bizottságot, hogy tartsa fenn az USA-ból származó biodízel (B99) behozatalára vonatkozó dömpingellenes és kiegyenlítő intézkedéseket.

Tejtermékek

A COPA-COGECA hangsúlyozza a jól finanszírozott magántárolási rendszer és a rugalmasság szükségességét, amennyiben szükség van a tárolási rendszer hosszabb ideig tartó nyitva tartására (a nem elegendő magántárolási támogatás vagy idő nyomást gyakorolhat az állami intervenció szükségességére).

Húságazat

Összességében a helyzet hasonló az elmúlt hetekhez. A hús (pl. marhahús, juh és baromfi) behozatala az EU-ba továbbra is erős. A kulcsfontosságú csatornák (például a HoReCa) bezáródása fokozott nyomást gyakorol az EU belső piacára. Az alternatív kivezetés nélküli behozatal fagyasztva felhalmozódik a raktárakban és a COVID vírus hatására meghozott korlátozások megszüntetése után - negatívan érintve az uniós termelőket - visszatér a piacra. A COPA-COGECA kéri, hogy az import, különösen a vámkontingensek kezelésekor vegyék figyelembe a fogyasztói piac ezen változásait.

A sertéshúságazatnak magánraktározásra van szüksége a hasított szopós malacokra és olyan meghatározott támogatásokra mint az oltalom alatt álló eredetmegjelölésekhez (OEM) és oltalom alatt álló földrajzi jelzésekhez (OFJ) kapcsolódó támogatások (elsősorban a déli országokban). A COPA-COGECA üdvözli a juh- és kecskehús magánraktározási támogatását. Az állatok tartásának költségeit ugyanakkor fedezni kell, figyelembe véve a HoReCa értékesítési csatornák bezáródása következtében bekövetkezett keresletcsökkenést és az ágazathoz kapcsolódó export nehézségeket. Ugyanakkor a szervezet mély sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy a Bizottság nem javasolta a borjúhús - amely nagyon nehéz helyzetben van az élelmiszeripari szolgáltatások bezárása miatt (annak fő piaca) - magánraktározásái támogatását. Ezen kívül a Bizottság sajnálatos módon a vámkontingensek kezelésére vonatkozóan sem tett javaslatot.

Tenyészállat-előállítás

Nehéz figyelemmel kísérni a gazdaságok teljesítményét, különösen azokban az országokban, amelyeket a COVID-19 kitörése leginkább sújt. A vírushelyzet befolyásolja a rövid távon alkalmazottak/technikusok foglalkoztatását és irányítását, akik általában elvégzik a szükséges ellenőrzéseket, tenyészállat értékeléseket. A munkát át kellett szervezni, a helyszíni látogatásokat gyakran felváltották a konferencia hívások. A tenyészállatok piacokon történő értékesítése a jelen helyzetben szintén megszakadt.

Dohányágazat

Az ágazat az új logisztikai szabályok miatt továbbra is problémákba ütközik a munkaerőhöz való hozzáférésében. Egyes országokban a dohányexport szinte lehetetlen, mivel más termékek elsőbbséget élveznek a vámkezelés során és a szállításhoz szükséges konténerekhez való hozzáférés is problémát jelent az ágazat számára.

Akvakultúra

A halászat, haltenyésztés piaci helyzete továbbra is aggasztó, mivel a legfőbb értékesítési területei (HoReCa) több hónapja bezártak. Az ágazatban a takarmány-, a szolgáltatások- és az energiaárak növekedése tapasztalható, valamint hasonlóan egyéb más ágazatokhoz nem fér hozzá teljes mértékben az idénymunkásokhoz, különösen Olaszországban.

A COPA-COGECA véleménye szerint a Tanács és a Parlament által elfogadott az Európai Tengerügyi és Halászati Alap új intézkedései, az 508/2014 / EU rendelet felülvizsgált 67. cikke, amely támogatást nyújt a termelői szervezeteknek az akvakultúra-termékek tárolásához, nem lesz hatékony, mivel az ágazatban jellemzően csak nagyon kevés a termelői szervezet az unióban. Az 508/2014/EU rendelet felülvizsgált 55. cikke, amely előírja az akvakultúra-gazdálkodóknak a COVID-19 kitörés eredményeként felmerülő kiegészítő tárolási költségek ellentételezését, pedig csak akkor lehet eredményes, ha a tagállamok azt a lehető leghamarabb végrehajtják.

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok

A COPA-COGECA tagjaitól továbbra is kap jelzéseket a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok alkalmazásának növekedéséről. Ide tartozik a termelőknek fizetett árak lefelé történő nyomása, különösen a romlandó termékek esetében. Ezen kívül néhány, a származási ország címkézése terén tapasztalt megtévesztő esetről is érkezett jelzés. Továbbá beszámolnak arról is, hogy a kiskereskedők értékesítési stratégiákat/kampányokat alkalmaznak a termék szegmentálásának megszakítására egyes kategóriákban. Ilyen példa a szabad tartásból származó tojás és a ketreces/mélyalmos tojás hasonló fogyasztói árakon való értékesítése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?