Nagyot újított a magyar borászat: több féle pezsgővel bővítették a kínálatukat

Nagyot újított a magyar borászat: több féle pezsgővel bővítették a kínálatukat

agrarszektor.hu
Magyarországon is egyre nagyobb igény van a minőségi borokra. Legyen az fehér, rozé vagy vörös, a fogyasztóközönség egyre inkább keresi a zamatos, finom, magas minőségű italokat. Ez az igény azonban nem csak erre az egy termékre igaz, hiszen a borkultúra emelkedésével az emberek elkezdtek nyitni a pezsgők irányába is. A magyar borászok, megérezve ezt az igényt pár éve nekiláttak a fejlesztésnek, a kutatásnak és az elmúlt időben több pincészet pezsgője is megjelent a piacon. A HelloVidék utánajárt, hogy a különféle készítési eljárások között mi a különbség. A portál megkérdezte a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet főborászát, Hevér Lászlót és Laposa Zsófi borászt is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tradicionális pezsgőkészítés sokak szerint művészet. Több egyszerű italgyártásnál. Pezsgőt többféle képpen lehet előállítani, olvasható a HelloVidék oldalán. Pontosabban két módja van. Mik is ezek? A pezsgő úgy készül, hogy elkészül a bor, ehhez az alapborhoz ismét hozzáadnak, cukrot, élesztőt és különféle tápanyagokat és még egyszer elindítják benne az erjedést. Ez a folyamat egy lezárható edényzetben történik, ami lehet egy tartály vagy egy palack is. Ha tartályban történik a másoderjesztés akkor tankpezsgőről beszélünk. Ehhez az eljáráshoz speciális berendezésekre van szükség, például ellennyomású szűrőkre, töltőkre. Az ilyen berendezésekkel egészen a palackozásig végig lehet vinni a folyamatokat.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

Azonban a köztudatban inkább a tradicionális pezsgőgyártás folyamata terjedt el, ahol is a pezsgőt a palackban erjesztik. Vagy abban a palackban, amiben egyből a boltok polcaira kerül vagy egy nagyobb palackban, amiből aztán ketté öntik az italt. Az, hogy a borász vagy a pezsgőmester melyik eljárást választja, hogy palackban vagy tartályban készíti-e el az italt, nem befolyásolja azt a tényt, hogy mindkét esetben ízig-vérig pezsgőről beszélhetünk a kész termék kapcsán. A különbség azonban nagyon is érezhető. Ugyan úgy, ahogy a boroknál, itt is lehet érezni, hogy az ital melyik eljárással készült. A palackos erjesztésű pezsgők sokkal karakteresebbek, míg a tartályban érlelt társaik sokkal frissebb, üdébb ízviláguak. Ez utóbbi hatást szerette volna elérni Laposa Zsófia is a nemrég megjelent pezsgőik kapcsán.

Laposa Zsófia elmondta, hogy az ember előszőr csak fogyasztó, aztán válik termelővé. A gondolat, hogy pezsgőkészítéssel is foglalkozzon a családja, nagyon rég óta megvolt, konkrétummá azonban csak az új borászati üzemük tervezésénél vált. Hat éve történt, hogy megvették a borászat központjául szolgáló épületet, a Badacsony szívében található Hableányt. A pezsgőkészítésbe pedig négy évvel ezelőtt vágtak bele, a család akkor döntötte el, hogy végül milyen stílusban és technológiával készüljön az új termék.

Attól a pillanattól kezdve kezdődött számomra is a tanulási folyamat, ami természetesen még most is tart. Sokat készültem rá lelkileg egyaránt, hiszen tudtam, hogy nem hibázhatok. Amint kikerül a piacra a szakma és a fogyasztók is véleményezik majd. Szerencsére egyelőre mindenkinek tetszik

- emlékezett vissza Laposa Zsófia.

A borász és családja végül a tartályos eljárás mellett döntöttek, a technológiát pedig a világ legnagyobb borászati gépgyártó cégétől, a Della Toffola-tól szerezték be. Laposa Zsófia beszélt arról is, hogy amikor néhányszor a tárgyalások miatt Olaszországban jártak, rengeteg prosecco-t kóstoltak, ez még a tervezés elején volt, itt még nem dőlt el a technológia. Végül annyira megtetszett a prosecco-k világa és könnyedsége, hogy a borász hat pincészetnél is járt tanulás céljából az elmúlt két évben. De ennél sokkal többször volt kint kóstolni, ismerkedni a pezsgők világával.

Ezeken az utakon nagyon sokat tanultam, de úgy éreztem, hogy még több tudásra van szükségem, így végül lett egy szaktanácsadóm is, Luca Antiga. Nagyon érdekes volt a beszélgetésünk, hiszen akkor én még nem beszéltem annyira jól olaszul, ő pedig angolul. Szóval ő beszélt olaszul én angolul, de a végén megértettük egymást. Végül egy évvel ezelőtt eljött hozzánk személyesen. Megnézte az üzemet, a borászatot, az ültetvényeket és egyből beleszeretett a régióba

- mondta el Laposa Zsófia.

Fontos kiemelni, hogy nem szabad összekeverni a habzóborokat és a pezsgőket. A csendes boroknál az európai bortörvény egységes, azonban a szén-dioxid tartalmúaknál már nem. Pontosan ezért minden országban mást értenek a szén-dioxid tartalmú italokat fajtái alatt.

A borászok ezen ellentétek miatt, egyre égetőbbnek tartják, hogy a törvény által is egységesítve legyen Európa szerte a pezsgőre vonatkozó szabályozás. Emellett fontos lenne szerintük a fogyasztók edukálása is. Hiszen érdemes tudni a különbséget a habzó-, gyöngyözőborok és a pezsgő között. Amíg az előbbi olyan, mint a szóda, vagyis utólag mesterségesen van hozzáadva a szén-dioxid, addig a pezsgő természetes, másoderjedés során válik "szénsavassá". És ugye itt válik ketté a pezsgőgyártás.

A tartályos erjesztésű pezsgő mérnöki szemmel sokkal összetettebb és természetesen ez is hatalmas szaktudást igényel. Mondhatni veszélyes is, hiszen a nyomás alatt álló gépekre nagyon kell figyelni, hogy minden rendben legyen velük. Hozzám nagyon közel állnak ezek a friss, üde, prosecco jellegű pezsgők, hiszen ezt bárhol, bármikor lehet fogyasztani

- fogalmazott Laposa Zsófia.

A Laposa pezsgőkre tehát jellemző a friss üde ízvilág, amit az eljáráson túl az alapanyagnak is köszönhetnek, a Brut Furmint, az Extra Dry pedig Szürkebarát alapú. A pezsgők készítésénél nagyon fontos szempont volt, hogy nem a proseccot szerették volna másolni, hanem egy határozott, az országra és a tájegységre jellemző ízvilágú italt kívántak megalkotni. Ebben nagy segítség volt a tájegység karaktere, hiszen a terroir az Badacsonyban nagyon határozott, a mineralitás, a sósság, ami itt van az abszolút helyivé és egyedivé teszi a pezsgőket.

A palackos, vagyis a tradicionális pezsgőgyártás egy hosszabb, összetettebb folyamat. Miután az alapbor megkapta az élesztőt, a cukrot és a tápanyagokat megkezdődik a második erjedés. Az élesztőnek itt nagyon nagy szerepe van. Miután az ital alacsony hőfokon, kis térfogatban erjed és a nyomás és az alkohol mennyisége is elég nagy ebben a közegben, így az élesztőnek nagyon sok mindent ki kell bírnia ahhoz, hogy a borból pezsgőt "varázsoljon".

De miután ez megtörténik az élesztő elhal és üledékként jelenik meg a palackokban, amit seprőnek nevezünk. Ugye a tankpezsgőnél is megvan ez a jelenség, csak ott a tartály aljára ül le az üledék, ahonnét egyszerűen lefejtik a pezsgőt. Itt a seprőt kell eltávolítani az üvegből. Ki kell lőni ezt az üledéket a palackból, mesélte Hevér László, a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet főborásza.

Majd miután kierjedt a pezsgő - ez nagyjából 3-4-5 hónap - akkor még nincs kész az ital. Kell neki akár három év is ahhoz, hogy kialakuljon az a karakteres íz, ami jellemzi az adott borászatot vagy pezsgőházat - ez a tradicionális eljárás, a tartályos egy másik kérdés. Ahhoz, hogy ez kialakuljon évente meg kell fogni a palackot és jól fel kell rázni és újból le kell fektetni, ezt a folyamatot évente ismétlik, egészen addig amíg nem nyilvánítják késznek a pezsgőt. Az érlelés időtartamát csak is az határozza meg, hogy milyen ízt szeretnének elérni. Természetesen vannak olyan pezsgőházak, hol akár 10 évig is érlelnek egy pezsgőt, hogy a kívánt ízvilágol elérjék, hogy kellőképpen vajas, toast-os, karakteres jegyeket lehessen érezni a végeredményen.

Amikor késznek nyilvánítunk egy pezsgőt, akkor kezdődik meg az a huszonegynapos ciklus, amikor rázóállványokra helyezik a palackokat - az embereknek legtöbbször ez a kép él a fejükben, mikor a pezsgőgyártásról esik szó. Az üvegek kezdetben vízszintesen helyezkednek el ezen az állványon, majd mindennap forgatják a palackokat és közben döntik szépen lassan a nyaka felé, hogy az üledék le tudjon csúszni a koronazárhoz - ez olyan, mint a sörösüveg kupakja. Ez az, amit ki kell lőni belőle, hiszen e felett van a színtiszta pezsgő

- fogalmazott Hevér László.

Itt két módszer közül lehet választani. Az egyik, hogy egy gépbe fejjel lefelé belehelyezik a palackokat és lefagyasztják az üveg nyakát, így egy néhány centiméteres jégdugó keletkezik, ami magába zárja majd az összes seprőt. Így, miután kialakult ez a jégdugó már könnyedén fel lehet állítani a palackot és egyszerűen ki lehet lőni a megfagyott üledéket, ebben segít az üvegben lévő nyomás is.

A másik, a tradicionálisabb megoldás az az, hogy a pezsgőmester a hasához támasztja az üveget és egy speciális karmos eszközzel egy jól begyakorolt mozdulat kíséretében kilövi a seprőt és befogja a palackot, hogy ne folyjon ki túl sok hab. Ezt követően visszapótolják a kifolyt italt, belekerül a gombadugó, amit kosárral zárnak le. Azonban a tradicionális pezsgő gyártás folyamán előfordul, hogy palackonként eltérő az ital íze, hiszen külön erjedtek. A tárolás folyamán előfordul, hogy más hatások érik az egyes palackokat, a tankpezsgő ebben a tekintetben is más. A hatalmas tartályokban ugyanis több ezer liter erjed, így nincs eltérés a palackozott pezsgők között.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?