Megszólalt a szakember: nem az idei lesz a magyar dinnyetermesztők legjobb éve

Megszólalt a szakember: nem az idei lesz a magyar dinnyetermesztők legjobb éve

agrarszektor.hu
Keresztülhúzta a hazai görögdinnye-termelők számításait az időjárás, a szélsőséges körülmények hatására kialakult minőségi problémák miatt jelentős mennyiséget kellett a földeken hagyniuk. Bár a belföldi árháború az idén elmaradt, az exportpiacokon nagyon nyomott áron kínálta a terményt a konkurencia, így a külpiacokra szállító termelők önköltségi szint alatt értékesíthették portékájukat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hektikus szezont tudhatnak maguk mögött a magyar görögdinnye-termelők: míg a szerencsésebb gazdák nyereséggel zárhatják az évet, olyanok is vannak, akik kénytelenek lesznek veszteséget elkönyvelni. Bár az idény még nem ért véget, hiszen az áruházakban és piacokon még mindig megtalálható a magyar görögdinnye, azonban már Gö­cző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke szerint is bizonyos, hogy nem ez volt a legjobb éve az ágazatnak. A szakember a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy az idén az időjárás minden eddiginél nagyobb kihívás elé állította a termelőket.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

Sokan nem tudták megvalósítani a korai ültetést, a gazdálkodók az éjszakai hidegek miatt csak április 10-e környékén tudták megkezdeni a munkálatokat. Ezután több alkalommal is országos faggyal kellett szembesülniük, amely komoly károkat okozott az ültetvényekben. A legtöbb helyen újraültetéssel próbálták megmenteni a helyzetet. A hűvös tavaszt később esős nyár követte, a júniusban lehullott özönvízszerű csapadék sok helyen kárt tett az ültetvényekben. Göcző Mátyás szerint a szélsőséges időjárás miatt - főként Békés megye déli részében - komoly minőségbeli problémák adódtak a terméssel, ezért a gazdáknak jelentős mennyiséget a földeken kellett hagyniuk.

Ennek ellenére azok a gazdálkodók, akik jó időben, jó fajtát ültettek, s így a korai időszakban jó minőségű áruval tudtak piacra lépni, nyereséget tudtak elérni. Azok a termelők azonban, akik a szélsőséges időjárásra érzékenyebb fajtával próbálkoztak, már annak is örülhetnek, ha a költségeiket visszahozza a szezon.

Nagyon sokan keserű szájízzel kénytelenek zárni az évet, sokan vannak, akik nem tettek szert bevételre

- mondta Göcző Mátyás.

A szakember szerint az idei nehézségeket nem lehetett kivédeni, az időjárás ellen ugyanis a leggondosabb gazda sem tud mit tenni. Ha egy termelő ­mindent elkövet azért, hogy jó minőségű áruval rukkoljon elő a szezon kezdetekor, az ideihez hasonló szélsőséges időjárás akkor is keresztülhúzhatja a számításait, jegyezte meg Göcző Mátyás.

A kereslet szempontjából sem alakult túl fényesen az év. A tavaszhoz hasonlóan a nyár is sokféle arcát megmutatta, a hosszú ideig tartó kánikula elkerülte hazánkat. Bár a belföldi értékesítéssel szerencsére így sem volt baj, ugyanakkor forróbb nyár esetén még több dinnyét lehetett volna eladni. Az árak alakulására az idén - más évekkel ellentétben - nem nyomta rá a bélyegét az áruházak versengése. Mivel az üzletláncok nem mentek bele az esztelen akciózásokba, ezért a belföldi piacon sikerült a termelőknek is kedvező árat megtartaniuk. A szakember kiemelte, hogy a korszerű technológiával előállított magyar görögdinnye nem lehet olcsó portéka. Ugyanakkor, míg a hazai piac megfizette a növekvő termelési költségeket, az exportra kerülő áruért jóval alacsonyabb árat kínáltak a felvásárlók.

Az exportpiacainkon nagyon nyomott áron van jelen az ukrán, a román és még az olasz görögdinnye is. A dél-békési felvásárlók pedig olyan alacsony árat kínálnak a terményért, ami a termelési költségeket sem fedezi

- jegyezte meg Göcző Mátyás.

A szakember hozzátette, hogy le kell vonni a szezon tanulsá­gait. Göcző Mátyás mégis bízik abban, hogy a magyar termelők kedvét nem szegte az év, és az ágazat az idei­hez hasonló területen tud majd termelni jövőre is. Magyarországon 4000-4100 hektáron termesztenek görögdinnyét. Bár a szezonnak még nincs vége, ezért pontos adatok sincsenek a betakarított mennyiségről, az egyesület becslése szerint 160-180 ezer tonna kerülhetett le az ültetvényekről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?