Ez lehet a világ legundorítóbb sajtja, mégis rengetegen rajonganak érte

Ez lehet a világ legundorítóbb sajtja, mégis rengetegen rajonganak érte

agrarszektor.hu
Az Olaszországhoz tartozó Szardínia szigetét sok mindenről ismerik világszerte, azt viszont csak kevesen tudják, hogy a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült egy helyi specialitás 2009-ben. Ez az úgynevezett casu marzu, amit a világ legveszélyesebb sajtjaként tartanak számon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A casu marzu egy különleges juhsajt, amelyet Szardínia lakóin kívül valószínűleg csak a legelszántabb sajtrajongók tudnak értékelni. Ez nem meglepő, ugyanis ennél a sajtnál már az elkészítés folyamata is undorítóan hangzik. A casu marzut ugyanis az előállítás során kiteszik egy meleg, nedves helyre, hogy legyek rakják le a tojásaikat bele. A peték kikelnek és gyakorlatik beeszik magukat a sajtba, így mire fogyasztásra kész lesz az élelmiszer, több ezer kifejlett lárva lesz található benne - írta meg a Sokszínű Vidék a CNN értesülései alapján.

A sajtnak a tetejét kell felnyitni, ehhez a lárvák egyáltalán nem nyúlnak. Ez alatt található egy krémes réteg, amit kikanalaznak belőle. Nem szép látvány, ugyanis az állatok ezen a ponton mozgolódni kezdenek a sajtban. Egyes helyiek átforgatják a sajtot egy speciális szerkezettel, ami kiszűri a lárvákat belőle. Viszont vannak, akik szerint ez felesleges, és egy az egyben fogyasztják a sajtritkaságot.

Ha valakinek sikerül legyőzni az undort és megkóstolja a sajtot, órákig tartó utóízt érezhet majd a szájában. Egyesek afrodiziákumként tekintenek a casu marzura, mások szerint veszélyes az emberi szervezetre, mert a lárvák túlélhetik a harapásokat és úgynevezett légynyüvességet okozhatnak, ami perforációt eredményezhet a belekben. Mindazonáltal egyetlen ilyen esetet sem regisztráltak eddig a sajttal összefüggésben.

A sajtot kereskedelmi forgalomba nem lehet hozni, de Szardíniában évszázadok óta fogyasztják a lárvákkal együtt. Jogi értelemben a casu marzu a szürke zónában van, mert bár az olasz kormány 1962-ben betiltotta minden parazitával fertőzött étel fogyasztását az országban, és azt, aki eladja a sajtot, akár 50 ezer euróra is bírságolhatja, a szardínaiaik viszont csak nevetnek, amikor a tilalomról kérdezik őket. Tíz másik olasz régióban is találhatóak hasonlóan különleges, lárvafertőzött sajtok, de a casu marzunak van a legnagyobb hagyománya, ami a kultúra részét is képezi a szigeten.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?