Népszerű magyar zöldség kapott uniós oltalmat: ki nem találnád, melyik az

Népszerű magyar zöldség kapott uniós oltalmat: ki nem találnád, melyik az

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság november 3-i döntésével a "Fertőd vidéki sárgarépa" elnevezés uniós oltalomban részesült. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként így 78-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló földrajzi árujelzők száma: 28 élelmiszer, 38 bor és 12 pálinka elnevezése védett az EU területén.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A "Fertőd vidéki sárgarépa" termelése Magyarország nyugat-dunántúli területén, a Fertő-tó környékéhez köthető. A tófenékből származó üledéket és durva homokot is tartalmazó, könnyen művelhető, mégis jó vízháztartású talaj kedvez a gyökérzöldségek termesztésének - írja az Agrárminisztérium. A "Fertőd vidéki sárgarépa" gyökérteste élénkvörös színű, hosszú, sima, elágazás- és repedésmentes, jellegzetesen édeskés ízű. A karotin képződésre kedvezően hat a mérsékelt meleg, és élénkvörös színt eredményez. A magas napsütéses órák száma a cukor beépülését segíti, ezért lesz a répa édeskés ízű. A bakhátas művelési mód pedig hozzájárul a sima, elágazásmentes gyökérzet kialakulásához.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kiváló érzékszervi jellemzőkkel rendelkező "Fertőd vidéki sárgarépa" - a korábban már szintén uniós oltalmat nyert zamatos "Hegykői petrezselyemgyökér"-rel együtt - fontos összetevője a magyar konyha ikonikus húslevesének. A földrajzi árujelző oltalom a jogi védelmen túl növeli a termék megkülönböztethetőségét a kereskedelemben, segíti a fogyasztói kommunikációt és a promóciót, ismertebbé téve a terméket. A földrajzi helyhez köthető termelési kultúra és hagyományos tudás innovatív fejlesztéssel, boldogulást biztosít a termelők számára. A "Fertőd vidéki sárgarépa" 2011-ben elnyerte a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy használati jogát.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?