Egyre népszerűbbek ezek a gyümölcsök: kapkodnak értük az emberek

Egyre népszerűbbek ezek a gyümölcsök: kapkodnak értük az emberek

agrarszektor.hu
Ahogy egyre inkább előtérbe kerül az egészségtudatos életmód, úgy nő folyamatosan a bogyós gyümölcsök iránti kereslet. Ezekből azonban még a legtöbb nagy fogyasztó ország nem önellátó, ezért más európai, illetve a kontinensen kívüli országok termékeire szorul. Különösen a málna és a szeder népszerűsége ugrott meg az elmúlt években, de a piros ribizli forgalma is folyamatosan nőtt. Mostanra már az érzékenyebb, magasabb nedvességtartalmú gyümölcsök esetében is lehetővé vált a nagy szállítási távolságok áthidalása, így a távoli országokból származó importnak köszönhetően az európai piac gyakorlatilag folyamatosan el van látva bogyós gyümölcsökkel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egyre népszerűbbek a bogyós gyümölcsök Európában. Ám mivel ezekből még nem minden ország képes az önellátásra, folyamatosan nő az import gyümölcsök iránt a kereslet. Ezeknek azonban csak egy része származik más európai országokból, másik részük a kontinensen kívülről érkezik - írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Freshplaza legfrissebb elemzése alapján.

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatbázisa szerint 2020-ban 1170 hektáron termesztettek ribizlit, 253 hektáron málnát és 846 hektáron szamócát. A bogyós gyümölcsök termesztése hazánkban az elmúlt években folyamatos csökkenő tendenciát mutat, mára a ribizli és a szamóca kivételével gyakorlatilag meg is szűnt. Ennek okát egyrészt a kedvezőtlenné váló klimatikus viszonyokban, illetve az öntözés és a kézi munkaerő hiányában kell keresni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hollandiában kiegyensúlyozott a málna piaca, a szeder viszont rendkívül drága

A málna a téli hónapokban elsősorban Marokkóból érkezik az EU-ba. Ebben az időszakban kiegyensúlyozott a piac, mivel sem a kínálat, sem pedig a kereslet nem túl nagy, az árak 8,5-9 EUR/kg között mozognak. A következő hetekben várhatóan ismét emelkedni fog a kínálat, azzal együtt pedig feltehetően a kereslet is.

A szeder nagy része a téli időszakban Mexikóból érkezik, elsősorban személyszállító repülőgépekkel. Mivel azonban a légi személyszállítás a korábbi évekhez képest kevesebb mint a felére csökkent, nehézkes a szállítás. Ennek megfelelően rendkívül drága a szeder, az árak 12-16 USD/kg között mozognak. A piros ribizli legnagyobb felvevőországai Németország és Olaszország, azonban a téli hónapokban a ribizli iránti kereslet is csökken.

Olaszországban folyamatosan nő a bogyós gyümölcsök iránti igény

A statisztikák szerint az egyes bogyós gyümölcsök népszerűsége erős növekedést mutat, az elmúlt évben 7,5 millió háztartás vásárolt belőlük, ami 22%-kal több, mint tavaly és 26%-kal több, mint 2 évvel ezelőtt. Különösen a málna, a ribizli és a szeder népszerű: az olasz háztartások az idei évben dupla annyi ribizlit és mintegy 24%-kal több málnát vásároltak, mint két évvel ezelőtt, ellenben szeder népszerűsége az elmúlt években alig változott. Ezt a tendenciát tükrözik az áruházlánci eladások is, a málna, a szeder és a ribizli értékesítése 10%-kal nőtt 2020-2021 között a szupermarketekben. Még novemberben is jól tartották magukat ezek a tételek, annak ellenére, hogy a gyümölcs- és zöldségeladások összességében visszaestek, illetve 12-14 Eur/kg-mal az árak is magasak voltak az olasz és az európai kínálat hiánya miatt. Ez a kedvező tendencia várhatóan a következő hetekben is folytatódni fog, amikor a karácsonyi ünnepek miatt tovább fog nőni a kereslet.

A csomagolásokat illetően nagyon keresettek az átlátszó tálcák, amelyeken jól láthatók a termékek. A vevők az összes bogyósgyümölcs esetében a kisebb, 125g-os csomagolást részesítik előnyben, egyrészt az alacsonyabb ár miatt, másrészt a kisebb kiszerelésben kevésbé romlanak meg a puha gyümölcsök. Az Olaszországban értékesített szeder többnyire Mexikóból, a málna Olaszországból, Spanyolországból és Marokkóból származik, míg a piros ribizli szinte mindig olasz.

Spanyolországban a marokkói import nyomást gyakorol a spanyol termelésre

Spanyolország 25%-os részesedéssel a második legnagyobb málnatermesztő volt az EU-ban 2020-ban. A termelés 99%-a Andalúziából, főként Huelva tartományból származik, és többnyire exportra kerül. A különböző remontáns (egy szezonban többször termő) és nem remontáns fajták átfedésének köszönhetően szinte egész évben folyik a termelés, azonban a csúcsidőszak március és május között van.

A málna értékesítése kiegyensúlyozott volt ebben a szezonban, azonban novemberben jelentősen megnőtt a marokkói konkurencia. A koronavírus-járvány és az elrendelt szállodai és vendéglátóipari korlátozások azonban szintén negatívan hatnak a málna értékesítésére.

Spanyolországban a málna vetésterülete 2021-ben 11,9%-kal csökkent, a 2020/21-es szezon termését 48 258 tonnára becsülik, ami 1,7%-kal kevesebb, mint az előző szezonban. A 2015/16-os és a 2020/21-es szezon közötti időszakban az export közel 58%-kal nőtt. Ugyanakkor a behozatal mennyisége is nőtt, a 2020/21-es szezonban elsősorban Marokkóból (75%) és Portugáliából (23,6%) érkezik az importáru. A spanyol málna legfontosabb felvevőpiacai 30,4% részesedéssel Németország, az Egyesült Királyság (28%), Hollandia (13%) és Franciaország (11%).

Dél-Afrikában a szeder és a málna is profitál a bogyós gyümölcsök iránti keresletből

A dagály minden csónakot megemel: a szeder és a málna is profitált az áfonya iránti robbanásszerű érdeklődésből. Ennek megfelelően az elmúlt időszakban számottevően bővült a szedertermesztés. A 2020/21-es évben összesen 193 tonna volt az export, míg a 2014/15-ös szezonban mindössze 12 tonna volt a kivitel. A statisztikák szerint 2018/19-ben a dél-afrikai szeder 51%-a a Közel-Keletre, 47%-a pedig az Egyesült Királyságba került.

A málnaexport szintén bővült az elmúlt években, és jelenleg is folynak kísérletek új málnafajtákkal. Bár Dél-Afrikában egyelőre kevesebb mint tíz málnatermesztő van és eddig valamivel kevesebb mint 298 tonna málnát exportáltak, a tavalyi 2020/21-es szezonban mintegy 1500 tonna volt a kivitel. A 2019/20-as szezonban a dél-afrikai málna 61%-át az Egyesült Királyságba, 29%-át pedig a Közel-Keletre exportálták.

A mexikói esős szezon befolyásolja az észak-amerikai bogyós gyümölcsök mennyiségét és minőségét

Az Észak-Amerikában értékesített málna jelentős része Mexikóból származik. A mexikói málna szezonja augusztus végén-szeptember elején kezdődött, a csúcsidőszak január közepétől február közepéig tart. Közép -Mexikóban ősszel tartós esőzések voltak. Az időjárás az összes bogyósgyümölcs termésmennyiségére és érésidejére kihatott, a termelés feltehetően csak december közepére áll helyre. Az év végén a karácsony és a szilveszteri időszakban nagy a kereslet a málna iránt, az ünnepeket követően pedig januárban és februárban az egészségtudatosabb étkezés, illetve a Valentin nap miatt van fokozott igény a bogyósgyümölcsökre. Az amerikai piacon jelenleg nagyon keresett a 'Malu' fajta, amely nagy gyümölcsmérete ellenére jól szállítható és tárolható.

A mexikói szeder szezonja szeptemberben kezdődik, így az USA-ba irányuló importot nagy mértékben befolyásolta a meghosszabbodott mexikói esős évszak, amely az idei évben egy hónappal tovább, október végéig tartott. A legelterjedtebb a 'Tupi' fajta. A Mexikóból származó szederellátás stabil, de nem túlságosan bőséges, ezért kiegyenlített piacra lehet számítani. A piros ribizli iránti kereslet korlátozott az Egyesült Államokban, többnyire lekvárt vagy zselét készítenek belőle.

Ausztráliában a fedett termesztés megmentette a málnát az esőkároktól

Ausztráliában a legnagyobb termelőüzemek Queenslandben és Tasmániában vannak. A dél-queenslandi Stanthorpe régióban az elmúlt két hónapban heves esőzések voltak, ezért az ültetvényeket esővédelemmel kellett ellátni. Így ugyan a csapadék nem befolyásolta a gyümölcsminőségét, azonban a magas páratartalom miatt nehezebb volt a gombabetegségek elleni védekezés.

A bogyós gyümölcsök termelése 2018 óta folyamatosan bővül. A 2019/2020-as szezonban 9932 tonna volt a termés, amelyből 7404 tonna málna, 2483 tonna szeder és 45 tonna egyéb bogyós gyümölcs volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?