Óriási változás jön a franciáknál: 2022-től tele lesznek ilyen élelmiszerekkel a boltok

Óriási változás jön a franciáknál: 2022-től tele lesznek ilyen élelmiszerekkel a boltok

agrarszektor.hu
Spanyolországot követően Franciaország 2022. január 1-től sokféle zöldség és gyümölcs esetében betiltja a műanyag csomagolóanyagok használatát a műanyaghulladékok mennyiségének csökkentése érdekében. A francia Interfel már korábban kritizálta az igen rövid áttérési határidővel meghozott döntést, és most az európai ernyőszervezet, a Freshfel Europe is nyilatkozott az ügyben. Philippe Binard, a Freshfel elnöke levélben fordult hat európai biztoshoz, hogy kezdeményezzenek párbeszédet a határidő meghosszabbítására.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Több dolgot is kifogásol a szervezet, mivel megítélésük szerint a jogszabály olyan célokat is veszélyeztet, mint a "Farm to Fork" stratégia vagy az élelmiszerpazarlás csökkentése. Ráadásul míg Franciaországban a műanyag csomagolóanyagok forgalomból történő kivonásának általános határideje 2040, addig a zöldségek és gyümölcsök esetében némiképp érthetetlen a 2022. január 1-jei bevezetés (csak néhány különösen érzékeny, sérülékeny termék kapott részleges mentességet 2026-ig) - írja a FruitVeb. Más élelmiszerekre ez a határidő nem vonatkozik, ami hátrányos helyzetbe hozza az ágazatot, részint a költségek növekedése miatt, részben pedig azért, mert a jogszabály még az újrahasznosítható műanyagok alkalmazásának lehetőségét sem ajánlja fel alternatívaként. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A tilalom ráadásul az árukon lévő nem komposztálható öntapadós címkékre is vonatkozik, de jelenleg nincs olyan cég, amelyik nagy mennyiségben tudna ilyen címkéket szállítani a friss termékekhez. Ez azt is jelenti, hogy a francia fogyasztókhoz nem jutnának el olyan lényeges információk, mint az eredet, a márka, a földrajzi árujelzés vagy a "bio" jelölés. Az első ilyen címkék, matricák a kereskedelemben értelmezhető mennyiségben legkorábban 2022 végén kerülhetnének forgalomba a jelenlegi helyzet alapján. De kissé zavarosak a címkézésre vonatkozó egyéb előírások is, például a francia áruk kaphatnak hagyományos címkét, ha külföldre szállítják őket, de a Franciaországba behozott importtételeket már az új, lebomló matricákkal kellene ellátni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?