Itt a szomorú igazság a magyarokról: ebben bőven az uniós átlag alatt vagyunk

Itt a szomorú igazság a magyarokról: ebben bőven az uniós átlag alatt vagyunk

agrarszektor.hu
Nem szolgáltak jó hírekkel a European Health Interview Survey (EHIS) legújabb adatai, melyeket most hozott nyilvánosságra az EUROSTAT. A 27 uniós tagállamra kiterjedő önbevallásos kérdőíves felmérés az EU lakosságának általános egészségügyi állapotát és egészségtudatossággal kapcsolatos szokásait vizsgálta a 2019-es évre vonatkozóan, és többek között országos bontásban foglalkozott azzal, hogy naponta hányszor fogyasztanak zöldséget illetve gyümölcsöt az uniós polgárok.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kérdőív eredményei a lakosság arányában három kategóriába sorolva mutatják be az adott ország lakosainak jellemző zöldség-gyümölcs fogyasztását, ebből az első csoportba azok a válaszadók tartoztak, akik nem fogyasztanak minden nap zöldséget vagy gyümölcsöt - írja a FrutiVeb. Sajnos ebben a kategóriában az EU átlaga alatt teljesítünk: míg az uniós országok átlagában a lakosság körülbelül egyharmadánál (32,9%) marad el a mindennapos zöldség-gyümölcs fogyasztás, Magyarországon ez 36,3%, tehát az egészségtudatos táplálkozás területén bőven lenne teendő. Igencsak nagy a lemaradásunk a belgákkal, írekkel, spanyolokkal és olaszokkal szemben, de szerencsére annyira rosszul sem állunk, mint a románok, ahol a lakosság csaknem háromnegyede nem jut naponta zöldséghez vagy gyümölcshöz. Érdekesség, és talán kevéssé várt eredmény, hogy ugyanez igaz a csehek 50%-ára és a hollandok több mint 40%-ára is.

EZ IS ÉRDEKELHET

A második kategóriába a naponta 1-4 adag zöldséget vagy gyümölcsöt fogyasztó populáció tartozik, és ebben a szegmensben állunk az uniós rangsorban a legjobban, de meg kell jegyezni, hogy ez még mindig elmarad az ENSZ által javasolt 400 gramm/nap ajánlott beviteli mennyiségtől. A belgák, spanyolok és világon a legtöbb zöldség-gyümölcsöt fogyasztó olaszok itt is kiemelkednek a mezőnyből, és Magyarország is az uniós átlag felett teljesít, alig maradva el a németektől. A harmadik kategóriába pedig a naponta legalább 5 adag zöldséget vagy gyümölcsöt fogyasztó népesség aránya tartozott a felmérésben, ennél a populációnál már teljesül az ENSZ 400 g/nap-os ajánlott beviteli célértéke. A hosszú távú egészségügyi hatások miatt arra kellene törekedni, hogy hazánkban is a lehető legtöbben tartozzanak ebbe a kategóriába, de sajnálatos módon az európai rangsorban itt foglaljuk el a legrosszabb helyezést, a szlovákok és szerbek között a mezőny hátsó harmadának elején állunk. Többek között megelőz minket Lengyelország, Horvátország, és az összes nagy európai ország is, de megelőzzük például az osztrákokat. Messze kiemelkedik a mezőnyből Írország, Hollandia, Dánia és Franciaország, és elég távol vagyunk az EU-27 átlagától is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mégis, fejenként mennyi zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk évente?

A KSH adatai szerint a hazai fejenkénti éves gyümölcsfogyasztás az utóbbi 5 évben nagyjából a 45-54 kg-os sávban mozgott, és enyhén emelkedő tendenciát mutatott, de a 2020-es koronavírus-válság jelentős visszaesést okozott, és fontos megjegyezni, hogy a fogyasztás alakulása nagyon erősen függ az áraktól. Gyümölcsfogyasztásunk sajnos messze elmarad a 77,3 kg/fő/év körüli uniós átlagtól. Legnagyobb mennyiségben fogyasztott gyümölcsfajunk az alma (9,8 kg/év/fő), melyet a citrusfélék és a banán követnek (8,2 ill. 8,0 kg/fő/év), de fontos még a görögdinnye (6,3 kg/fő/év) és a csemegeszőlő valamint a hatalmas ingadozásokat mutató őszibarack (egyaránt 2,5 kg/fő/év) fogyasztása is. Mindez azt jelenti, hogy napi gyümölcsfogyasztásunk 128 g/fő alatt marad.

Zöldségfogyasztásunk az utóbbi 5 évben a 2019-es visszaesés kivételével szintén enyhén emelkedő tendenciát mutatott, az uniós módszertan szerint (a burgonyát is ide számítva) 2020-ra már meghaladta a 87 kg/fő/év mennyiséget, és burgonya nélkül először lépte át a 60 kg-ot (KSH). Legnagyobb mennyiségben fogyasztott zöldségféléink közé tartozott 2020-ban a vöröshagyma (9,1 kg/fő/év), a sárgarépa (7,6 kg/fő/év) és a paradicsom (7,1 kg/fő/év), valamint a paprika és a káposztafélék (5,5-5,5 kg/fő/év). Ebben az 5 éves időszakban Magyarországon a legjelentősebb bővülés a tartósított zöldségeknél, zöldségkészítményeknél mutatkozott. A napi fogyasztás ezek alapján 165 g/fő, amihez a gyümölcsöt is hozzászámítva összesen 293 g/fő napi zöldség-gyümölcs fogyasztás jön ki, ez pedig jócskán elmarad az ENSZ által kívánatosnak tartott 400 g/fő/nap célértéktől.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?