Nagyot trükköznének a németek: így növelnék a zöldség- és gyümölcsfogyasztást

Nagyot trükköznének a németek: így növelnék a zöldség- és gyümölcsfogyasztást

agrarszektor.hu
A Sozialverband (VdK, Szociális Szövetség), a Verbraucherzentrale Bundesverband (vzbv, Német Fogyasztóvédelmi Szervezetek Szövetsége) és a Greenpeace felhívást intézett a Németországban újonnan formálódó kormánykoalíció tagjaihoz, melyben a friss zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek és növényi alapú tejpótlókra kivetett ÁFA lehető legkisebb mértékűre csökkentését kérik. Véleményük szerint ez ösztönző hatással lenne a társadalom számára arra, hogy az állati eredetű élelmiszerek helyett több növényi eredetű élelmiszert fogyasszanak.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Klaus Müller, a Fogyasztóvédelmi Szervezetek Szövetségi Szövetségének elnökségi tagja szerint a szövetségi kormány feladata, hogy elérje az éghajlatvédelmi törvényben meghatározott kibocsátási célokat. A szakember hozzátette, hogy ennek érdekében a szövetségi kormánynak biztosítania kell, hogy az egészséges, környezet- és éghajlatbarát táplálkozás minden fogyasztó számára lehetséges és megfizethető legyen, például a gyümölcsök és zöldségek áfájának csökkentése révén - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

A fenntartható és egészséges élelmiszerfogyasztást ösztönző adóreform széleskörű egyetértésre talál: A német polgárok 71%-a támogatja, hogy az élelmiszeráraknak tükrözzék a valós költségeket - beleértve a termelés során keletkező környezeti és éghajlati károk költségeit is (a Kantar piackutató cég által a Német Fogyasztói Szervezetek Szövetségének megbízásából készített reprezentatív felmérés eredményei szerint). A megkérdezettek 81%-a támogatja továbbá a környezet- és klímabarát fogyasztást ösztönző adókedvezményeket.

A felhívást megfogalmazó szervezetek a szövetségi kormány számára egyértelmű kötelességként határozzák meg, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentse a növényi eredetű élelmiszerek ÁFA-ját, és hogy a német kormány Brüsszelben az egész EU-ra kiterjedő ÁFA-mentességért dolgozzon. A szervezetek szerint ez segítene ellensúlyozni az élelmiszerárak jelenlegi emelkedését. Németországban jelenleg 19% a felső, például egyes szolgáltatásokra kivetett ÁFA-kulcs, a mindennapi élethez szükséges termékekre pedig általában 7% körüli ÁFA-t kell fizetni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 22. 16:26