Szereted a magyar gyümölcsöket? Akkor ennek a hírnek örülni fogsz

Szereted a magyar gyümölcsöket? Akkor ennek a hírnek örülni fogsz

agrarszektor.hu
Közeledik a nyár vége, de még bőven vannak szezonális nyári gyümölcsök: a sárgadinnyéből, a görögdinnyéből, az őszibarackból, a nektarinból és a szederből számos finomság készülhet. Sokszor hallani a gyümölcsökkel kapcsolatban, hogy magas szénhidráttartalmuk miatt nem igazán érdemes, vagy csak módjával szabad fogyasztani őket, ez azonban nem igaz - derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményéből.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Fülöp Lili, az Európai Friss Csapat dietetikusa elmondta, hogy az édes, lédús gyümölcsök magasabb szénhidráttartalmát főként egyszerű cukrok adják, ilyen a fruktóz vagy más néven gyümölcscukor és a glükóz, azaz a szőlőcukor. Mégsem szabad tartani a gyümölcsöktől, mert fogyasztásuk a kiegyensúlyozott táplálkozás egyik fontos alappillére. A bennük lévő cukrok mellett összetett szénhidrátokat, rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat is tartalmaznak, tehát sokkal többek, mint egyszerű cukorforrások - mondta a szakember, hozzátéve, az ajánlások szerint legalább 200-250 gramm gyümölcs egy nap megfelelő mennyiség lehet.

A dietetikus beszélt arról is, hogy ha az ember teheti, érdemes mindig szezonális gyümölcsöket vásárolni és felhasználni. A dinnye-, illetve a barackfélékre és a szederre, de bármely más gyümölcsre is igaz, hogy ha a szezonjában, természetes érési idejében, hazai forrásból választva fogyasztja valaki, biztos lehet benne, hogy mindent megtettünk a legmagasabb vitamin- és ásványianyag-összetételért.

A beltartalom azonban nem minden! Az édességükre is hatással van mindez, nem véletlen, hogy zamatosabbnak, finomabbnak érezzük a napérlelte, frissen szedett gyümölcsöket

- fogalmazott Fülöp Lili.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 28. 16:01