Alig veszik ezeket az élelmiszereket a franciák: ez már nekik is luxus

Alig veszik ezeket az élelmiszereket a franciák: ez már nekik is luxus

agrarszektor.hu
A franciák negyede véli úgy, nem engedheti meg magának, hogy naponta 5 adag zöldséget vagy gyümölcsöt fogyasszon. A Franciaországban is ismert “5 a Day” program a naponta ötszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítését tűzi ki célul, ám a mostani felmérésben a fogyasztók körülbelül egyharmada azt válaszolta, hogy a célt nehéz elérni.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A francia fogyasztók idén havonta átlagosan 79 eurót, mintegy 30 ezer Ft-ot költenek zöldségre és gyümölcsre - derült ki az Opinionway-Smartway által végzett friss felmérés adataiból - írja a kereskedelemmel foglalkozó Linéaires.fr honlap. A felmérésben mintegy 1000 embert kérdeztek meg, a gyümölcsök és zöldségek fogalom alatt pedig friss, konzerv vagy fagyasztott termékeket értettek.

Az eredmények megerősítették azt a feltételezést, hogy a fogyasztók 2023-ban összességében visszafogták zöldség-gyümölcs vásárlásaikat. A megkérdezettek mintegy 20%-a mondta, hogy kevesebb zöldséget és gyümölcsöt vásárol; különösen vonatkozik ez a fagyasztott vagy konzerv termékekre. A lédig frisspiaci termékek esetében azonban nem tűntek ennyire borúsnak a dolgok: a francia felmérésben résztvevők 23%-a mondta azt, hogy több zöldséget és gyümölcsöt vásárolt, 56%-uknak körülbelül ugyanannyi volt a kosarában, mint tavaly, és csak 19% nyilatkozott úgy, hogy visszafogta vásárlásait - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Ezek az információk kizárólag a megkérdezett fogyasztók nyilatkozatain alapulnak, nem pedig a mennyiségekre vagy a tényleges kiadásokra vonatkozó konkrét tényeken - hangsúlyozza a Linéaires. Fontos eredmény még, hogy azok, akik több zöldséget vagy gyümölcsöt vásároltak, ezt a lédig termékekre értették: a vásárlók több, mint egyharmada a tavalyinál kevesebb csomagolt árut vásárolt.

A Franciaországban is ismert “5 a Day” program a naponta ötszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítését tűzi ki célul, ám a mostani felmérésben a fogyasztók körülbelül egyharmada azt válaszolta, hogy a célt nehéz elérni, sőt, közel egynegyedük szerint a napi öt adag gyümölcs és/vagy zöldség olyan luxus számukra, amelyet nehezen engedhetnének meg maguknak. A megkérdezettek egyötöde nem is tudott erről a kezdeményezésről, a 25 év alatti válaszadóknak pedig  egyharmada fogalmazott úgy, hogy neki nem tetszik a naponta ötszöri zöldség-gyümölcs fogyasztás ötlete.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?