Alig veszik ezeket az élelmiszereket a franciák: ez már nekik is luxus

Alig veszik ezeket az élelmiszereket a franciák: ez már nekik is luxus

agrarszektor.hu
A franciák negyede véli úgy, nem engedheti meg magának, hogy naponta 5 adag zöldséget vagy gyümölcsöt fogyasszon. A Franciaországban is ismert “5 a Day” program a naponta ötszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítését tűzi ki célul, ám a mostani felmérésben a fogyasztók körülbelül egyharmada azt válaszolta, hogy a célt nehéz elérni.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A francia fogyasztók idén havonta átlagosan 79 eurót, mintegy 30 ezer Ft-ot költenek zöldségre és gyümölcsre - derült ki az Opinionway-Smartway által végzett friss felmérés adataiból - írja a kereskedelemmel foglalkozó Linéaires.fr honlap. A felmérésben mintegy 1000 embert kérdeztek meg, a gyümölcsök és zöldségek fogalom alatt pedig friss, konzerv vagy fagyasztott termékeket értettek.

Az eredmények megerősítették azt a feltételezést, hogy a fogyasztók 2023-ban összességében visszafogták zöldség-gyümölcs vásárlásaikat. A megkérdezettek mintegy 20%-a mondta, hogy kevesebb zöldséget és gyümölcsöt vásárol; különösen vonatkozik ez a fagyasztott vagy konzerv termékekre. A lédig frisspiaci termékek esetében azonban nem tűntek ennyire borúsnak a dolgok: a francia felmérésben résztvevők 23%-a mondta azt, hogy több zöldséget és gyümölcsöt vásárolt, 56%-uknak körülbelül ugyanannyi volt a kosarában, mint tavaly, és csak 19% nyilatkozott úgy, hogy visszafogta vásárlásait - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Ezek az információk kizárólag a megkérdezett fogyasztók nyilatkozatain alapulnak, nem pedig a mennyiségekre vagy a tényleges kiadásokra vonatkozó konkrét tényeken - hangsúlyozza a Linéaires. Fontos eredmény még, hogy azok, akik több zöldséget vagy gyümölcsöt vásároltak, ezt a lédig termékekre értették: a vásárlók több, mint egyharmada a tavalyinál kevesebb csomagolt árut vásárolt.

A Franciaországban is ismert “5 a Day” program a naponta ötszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítését tűzi ki célul, ám a mostani felmérésben a fogyasztók körülbelül egyharmada azt válaszolta, hogy a célt nehéz elérni, sőt, közel egynegyedük szerint a napi öt adag gyümölcs és/vagy zöldség olyan luxus számukra, amelyet nehezen engedhetnének meg maguknak. A megkérdezettek egyötöde nem is tudott erről a kezdeményezésről, a 25 év alatti válaszadóknak pedig  egyharmada fogalmazott úgy, hogy neki nem tetszik a naponta ötszöri zöldség-gyümölcs fogyasztás ötlete.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?