Súlyos döntést hozhat az EU a boltokban kapható zöldségekről, gyümölcsökről

Súlyos döntést hozhat az EU a boltokban kapható zöldségekről, gyümölcsökről

agrarszektor.hu
Az Európai Unió döntéshozói plenáris ülésen a következő hetekben szavaznak arról, hogy az egy kilogramm alatti kiszerelésű zöldség-gyümölcs termékeknél se lehessen egyszer használatos csomagolást alkalmazni. Az érdekesség, hogy ezt nem egyeztették a tagállamokkal, és az ágazat számos meghatározó szereplője felszólalt a javaslat ellen, többek között így tett az olasz Coldiretti is.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az olasz szervezetek sem támogatják az 1 kilogrammnál kisebb kiszerelésű zöldség-gyümölcsökre vonatkozó uniós rendelettervezetet. Mint ismeretes, az Európai Unió döntéshozói plenáris ülésen a következő hetekben szavaznak arról, hogy az egy kilogramm alatti kiszerelésű zöldség-gyümölcs termékeknél se lehessen egyszer használatos csomagolást alkalmazni - olvasható a FruitVeB oldalán. A Coldiretti szerint

a mostani javaslat elfogadása azt a veszélyt hordozza magában, hogy például a zacskóba csomagolt saláta, a műanyag tálcás szamóca és koktélparadicsom, valamint az 1 kilogrammnál kisebb súlyú narancsháló eltűnhet a polcokról. Nem is beszélve arról, hogy további problémákat okozna az élelmiszer- higiénia, az eltarthatóság vagy az élelmiszer-pazarlás tekintetében.

Ugyanakkor a szövetség attól is tart, hogy a fogyasztók és a termelők számára egyaránt emelkedhetnek az említett árucikkek költségei, fogyasztói árai. Az is könnyen elképzelhető, hogy egy ilyen döntés kedvezőtlen hatással lenne a fogyasztók étkezési szokásaira, amelyeknek ma már szerves részét képezik a friss kényelmi termékek. Ez nem csak a már most is negatívan alakuló fogyasztás további csökkenéséhez vezetne - Olaszországban a gyümölcsöknél 10%-os, a zöldségek esetében 6%-os fogyasztáscsökkenést mértek 2023 első felében -, hanem hosszabb távon egészségügyi következményei is lehetnek. 

Az olasz élelmiszergyártók szövetsége, az Unione Italiana Food szintén aggodalmát fejezte ki. A döntés rendkívül kedvezőtlen hatással lehet egy olyan iparágra, amely mintegy 30 ezer embernek ad munkát, és tavaly 982 millió eurós forgalmat bonyolított le. Mint írták,

az Unione Italiana Food több alkalommal, különböző szinteken is a javasolt rendelet módosítását követelte, mert úgy véljük, hogy az egyszer használatos csomagolóanyagok megszüntetése a Fresh Convenience termékeknél nem veszi megfelelően figyelembe e termékek csomagolási igényeit és speciális jellemzőit.

A csomagolás ebben a kategóriában alapvető fontosságú, mert higiéniai feladatokat lát el, biztosítja az áru ízminőségét, megőrzi a tápanyagokat és meghosszabbítja az eltarthatósági időt. Így az élelmiszerpazarlás is csökken, ráadásul jelenleg nincs olyan közel azonos tulajdonságokkal rendelkező csomagolóanyag, amely a műanyag alternatíváját jelentené. A cél most az, hogy a 47. hétre tervezett plenáris ülésen javítsanak a szövegen, amely jelenlegi formájában súlyosan hátrányos helyzetbe hozná az élelmiszeripar egyes ágazatait - zárta nyilatkozatát a Coldiretti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 28. 16:01