Alig veszik ezeket az élelmiszereket a magyarok: sokan lemondanak róluk

Alig veszik ezeket az élelmiszereket a magyarok: sokan lemondanak róluk

agrarszektor.hu
A Freshfel Europe 2022-es évre vonatkozó adatai szerint Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása. Csak néhány európai ország előzött meg minket.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Freshfel Europe 2022-es évre vonatkozó jelentése, az egyes tagállamok frissgyümölcs- és zöldségfogyasztási adatait összesítő Consumption Monitor komoly visszaesést jelez az Európai Unióban fogyasztott mennyiségek tekintetében. Ez az év az orosz-ukrán konfliktus kitörésének idejére esik, és már az őszi hónapok vége felé egész Európára jellemző volt az infláció emelkedése és az energiaárak drágulása. Ennek fényében talán nem is meglepő, hogy az EU polgárai körében a napi zöldség-gyümölcs bevitel átlagosan 5,12%-kal csökkent - írja a FruitVeB.

Magyarország a napi, fejenkénti zöldség-gyümölcs fogyasztás tekintetében az uniós rangsorban az alsó harmad tetején, a középmezőny alján helyezkedik el, de a 2022-es évben csaknem 10%-kal esett vissza a fogyasztás. Ez igen jelentős csökkenés, ennél nagyobb mértékben csak Portugáliában (-20%, de nekik volt honnan visszaesni), Romániában (-20%, de ők is az élmezőnybe tartoznak), Spanyolországban (-13%, itt viszont riasztó, hogy évek óta csökkenés figyelhető meg) és Dániában (-10%) esett vissza a fogyasztás. Nálunk ugyan kisebb mértékben, de számottevően visszaesett a napi beviteli érték több, számunkra igen jelentős európai tagállamban, így például Németországban (-7,21%), Csehországban (-7,11%), Szlovákiában (-5,4%), de Franciaország (-4,71%) sem úszta meg ezt az évet visszaesés nélkül.

Voltak azonban olyan országok is, ahol a mostoha gazdasági környezet ellenére jelentős növekedést hozott a 2022-es év: Olaszország (+4,9%), Litvánia (+6,07%), Ausztria (+2,93%), Szlovénia (+7,73%). Általánosságban viszont elmondható, hogy az Európai Unióban a friss zöldségek és gyümölcsök napi fogyasztásának szintje tovább távolodott a WHO ajánlásában szereplő 400 g/fő/nap értéktől, és jelenleg a 350 g/fő/nap szintet éri el.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?