21 éve nem történt ilyen a lengyel gazdaságban: az áfacsökkentés lesz a megoldás?

21 éve nem történt ilyen a lengyel gazdaságban: az áfacsökkentés lesz a megoldás?

agrarszektor.hu
A Lengyel Statisztikai Hivatal (GUS) jelentése szerint decemberben 8,6%-os inflációt mértek az országban, ami még az előző három hónapban megfigyeltnél is magasabb (szeptember: 5,9%, október: 6,8%, november: 7,8%), és 21 éve a legmagasabb ráta. Hasonlóan az előző hónapokhoz, a legnagyobb árnövekedés most is az áruszállítás kategóriában jelentkezett (22,7%), ami az elszabadult, a 2020 decemberinél 30%-kal magasabb üzemanyagárak egyenes következménye. Az élelmiszerek és a nem-alkoholos italok átlagosan 8,6%-kal drágultak, míg a háztartási rezsiköltségek és az energiahordozók 11,2%-kal. Az energia és a gáz árának 2021 eleje óta tartó töretlen emelkedése különösen aggasztó, az áram 30%-kal drágult, a földgázért pedig 300-700%-kal kell többet fizetni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Igen gyors ütemben nőttek egyes alapvető élelmiszerek árai: a baromfihús a 2020. decemberihez képest 30%-kal, a növényi olajok 24,5%-kal, a cukor 23,3%-kal, a vaj 19,3%-kal, a marhahús 20%-kal, a kenyér 30,3%-kal, a tojás, a liszt és a zöldségfélék árai 11%-nál nagyobb mértékben emelkedtek - írja a FruitVeb. Nagyjából ennek a termékkörnek az árait fagyasztotta be hatóságilag, átmeneti jelleggel a magyar kormány, de a zöldségfélék egyelőre nem tartoznak ebbe a kategóriába. A lengyel kormány a pénzromlás elleni közdelemben a magyartól eltérő utat választott: nem a hatósági árstop, hanem az ÁFA-csökkentés eszközével próbálja megfékezni az inflációt, ezért a Gazdaságvédelmi Pajzs intézkedéscsomag keretében többek között az elektromos áramra kivetett forgalmi adót 23-ról 5%-ra, az üzemanyagokét 8%-ra, az élelmiszerek eredetileg 5%-os ÁFÁ-ját 0%-ra, valamint a műtrágyák 8%-os forgalmi adóját is 0%-ra csökkentette.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújts a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméret? gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Magyarországon a decemberi inflációs adat 7,4% volt a KSH pénteken kiadott közleménye szerint, ami 2007 óta a legmagasabb ráta. Ez nagyjából megegyezik a novemberi adattal, tehát legalább nem gyorsult tovább az árak emelkedése, de a magas infláció egyelőre stagnál. Októberben még 6,5, szeptemberben 5,5, augusztusban pedig 4,9% volt a pénzromlás mértéke. Nálunk az élelmiszerek átlagosan 8%-kal drágultak, a 2021-es évben mért, uniós módszertan szerinti teljes évi infláció pedig 5,2% volt. Németországban decemberben 5,3%-os inflációt mértek, viszont itt az előző hónaphoz képest (4,8%) gyorsult a pénz értékvesztése - a teljes 2021-es évre vetített infláció várhatóan 3,1-3,2% lesz. Az energiaáraknál 18,3%-os drágulás következett be decemberben, míg az élelmiszerek átlagosan 6%-kal lettek drágábbak. Hollandiában a decemberi inflációs adat 5,2% volt (40 éves rekord), Spanyolországban pedig 6,7%. Érdekes, hogy egyelőre az olaszoknál csak 3,9%-os decemberi inflációt jelentettek a novemberi 3,7%-ot követően, Romániában viszont a novemberi 7,8%-ot követően decemberben már 8,2%-ot mértek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?