Most érkezett a hír: brutális krumplidrágulás jöhet Magyarországon

Most érkezett a hír: brutális krumplidrágulás jöhet Magyarországon

agrarszektor.hu
Már majdnem harmadával kerül többe a burgonya Magyarországon, mint egy éve, ráadásul az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanácsnál további drágulásra számítanak. A KSH adatai alapján a krumpli a legjobban dráguló termék, és a következő hónapokban az energiaköltségek miatt valószínűleg még többe kerül majd.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egy átlagos család havonta közel 6 kiló krumplit vásárol, több mint kétszer annyit, mint például cukorból - írja a HVG az Rtl Klub-ra hivatkozva. Mára azonban a burgonya lett a legjobban dráguló termék a boltokban, a KSH adatai szerint a múlt hónapban 30,3 százalékkal kértek érte többet, mint egy évvel korábban, így ez a hatodik hónap, hogy folyamatosan emelkedik az ára. 

A termelők elmondása szerint ennek az az oka, hogy a kedvezőtlen idő miatt 20 százalékkal kevesebb burgonya termett Európában, mint egy átlagos évben szokott. Szűcs Attila, a Burgonya Terméktanács Étkezési Burgonya Szekció tagja kiemelte, a 40 fokos nyári hőség és a hőhullámok nem kedveztek a termelőknek, a magyar árakat pedig igazából a nyugat-európai árak határozzák meg, így ilyenkor már behozatalra szorul Magyarország burgonyából. Hozzátette, idén további 25-30 százalékos drágulásra számítanak a termelők a kötelező minimálbér-emelés, és a megugró energiaárak miatt. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?