Elképesztő drágulás jöhet a magyar boltokban: ennyibe kerülhet a tojás év végére

Elképesztő drágulás jöhet a magyar boltokban: ennyibe kerülhet a tojás év végére

agrarszektor.hu
Az év végére akár 100 forint is lehet a tojás ára. A drágulás hátterében a takarmányok, az energia és a munkaerő árának emelkedése ál, amely tényezők miatt a magyar termelők jó része jelenleg is önköltségi szinten, vagy az alatt működik jelenleg. Ezek a hatások amúgy folyamatosan hajtják felfelé az árakat, így szinte biztosra vehető, hogy a következő időszakban tovább fog emelkedni a tojás ára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bár az idei év során már jócskán emelkedett a tojás ára Magyarországon, a szakértők szerint a következő időszakban további drágulás várható ennél a termékpályánál. Mint ismeretes, az élelmiszer árának emelkedésében egyaránt benne van a takarmányárak drágulása, valamint az energiaárak és a munkaerő-költségek elszállása - olvasható a Kemma.hu oldalán. A portál a helyzettel kapcsolatban megkereste az ország legnagyobb tojástermelője, a Gyermelyi Zrt. kereskedelmi igazgatóját, Káhn Norbertet, aki a következőképpen összefoglalta a tojásfronton kialakult helyzetet.

A szakember elmondása szerint rendkívül nagy a bizonytalanság a tojáspiacon. Az biztos, hogy a takarmányköltségek - amelyek meghatározóak a tojás önköltségében - hónapról hónapra növekednek, és további jelentős emelkedésre van kilátás a csapnivaló kukoricahozamok és a szintén nem túl fényes napraforgó terméskilátások miatt - jelezte Káhn Norbert, hozzátéve, hogy amint kifutnak a régebbi készletek tengeriből, szotyolából, úgy mindenki további jelentős árnövekedést lesz kénytelen elszenvedni. A gabona esetében az új termés magasabb ára már megjelent a költségekben. A gyenge forint árfolyam is árfelhajtó hatású a takarmányipari alapanyagok egy részénél, mert a jegyzések devizában nomináltak.

A szakember szólt arról is, hogy a teljesen elszabadult energiaárak az inputanyagok további emelkedésével járnak, miközben jelentősen növelik a takarmánygyártás és az állattartás közvetlen költségeit is. A magas előállítási költségek miatt vélhetően csökkenni tojáskibocsátás is, mert a finanszírozás drasztikus emelkedésével nem tud minden piaci szereplő lépést tartani. Így a szűkebb kínálat önmagában is áremelkedést okozhat. Ehhez jön a szintén történelmi magasságokban lévő üzemanyagár, ami a logisztikai költségek emelkedése révén beépül majd a végtermék árába.

A következő hónapokban a szűkülő kínálat mellett egy általános, szinte minden költségtényezőre jellemző növekedés várható, ami egyértelműen magas átadói és fogyasztói árakat eredményezhet. Egyes becslések szerint a jelenleg darabonként nagyjából 65-70 forintos tojás ára, az ősz végére, elérheti akár a 100 forintot is. 

A következő időszakban várható tojásdrágulás senkit sem érhet meglepetésként, az ágazat szereplői, a szakértők és maga a Tojásszövetség is előre jelezte, hogy a fentebb említett körülmények - kiegészítve néhány más tényezővel, mint például a madárinfluenza, vagy éppen az orosz-ukrán háború miatt fellépő importnehézségek - komoly árfelhajtó hatással rendelkeznek, amelyek az év utolsó harmadában fognak jelentkezni az árakban. Ahogy arról Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) elnökhelyettese az Agrárszektornak beszámolt, a 2022-es év eddig nagyon nem a tojáságazat éve, ám a termelők mégis bíznak benne, hogy a piac normalizálódni fog, és kiszámíthatóvá fog válni a gazdálkodás.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?