Döbbenetes dolog derült ki a magyar pezsgőről: ezt sokan nem gondolták volna

Döbbenetes dolog derült ki a magyar pezsgőről: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
Magyarországon évente mintegy 200 ezer hektoliter pezsgőt állítanak elő. Ezzel hazánk a világ 10-11. legnagyobb pezsgőgyártója - derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hazai piacra kerül a Magyarországon előállított pezsgő 75-80%-a, negyede-ötöde pedig exportra. Legfontosabb célországaink idén Románia, Kanada, Észtország, Svédország és Lettország. A hozzánk jövő import inkább csak a választékbővítést szolgálja, 10-20 ezer hektoliter között mozgott az utóbbi években. A pezsgőbehozatalban az olasz pezsgők dominálnak, de Németországból is érkezik jelentősebb mennyiség.

A pezsgőpiac stabil növekedést mutat világszerte, mind az eladott mennyiség, mind az érték tekintetében; a borászati termékek közül ez a legdinamikusabban fejlődő kategória. Szinte folyamatosan nő a pezsgőtermelés a 2000-es évek eleje óta, csak a 2008-as gazdasági válság, illetve a koronavírus-járvány idején torpant meg, de gyorsan újra növekedési pályára állt. Az elmúlt húsz évben 70%-kal nőtt a világ pezsgőtermelése, és már - a 2000. évi 4%-ot megduplázva - a bortermelés 8%-át adja. A pezsgőelőállítás 80%-a Európában történik, mintegy 16 millió hektoliter mennyiségben. A vezető előállítók Olaszország, Franciaország, Németország és Spanyolország. Ez a négy ország adja a világ pezsgőtermelésének közel 75%-át. Típusukat tekintve, az előállított pezsgő 83%-a fehér, 15%-a rozé és csupán 2%-a vörös.

A pezsgőfogyasztás a világon mindenütt az ünnepekhez, születésnapokhoz, esküvőkhöz, családi eseményekhez kapcsolódik, de helyet kap aperitifként vagy koktélok részeként, így ma már egész évben stabil a kereslet erre a nedűre. Ugyanakkor főként az év végén, az év utolsó négy hetében fogy kiugró mértékben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?