Terveiről vallott a balatonboglári borász: új termékekkel tarolná le a piacot

Terveiről vallott a balatonboglári borász: új termékekkel tarolná le a piacot

agrarszektor.hu
Egyre több magyar keresi már a jó minőségű pezsgőket, éppen ezért ma már alapvető dolognak számít egy borászatban vagy pincészetben, hogy a borok mellett pezsgő is legyen. Ezt vallja Koltai Tamás borász, aki a Balatonboglári Borvidék egyik településén, Szőlősgyörökön gazdálkodik húsz hektáron.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Pezsgőgyártásra adta a fejét a szőlősgyöröki Koltai Tamás. A borász maga is szereti a pezsgőt és ez is fontos szerepet játszott abban, hogy ezt a területet kipróbálja - írta meg a növényvédőszer.hu. 2023 lesz az az év, amikor a pezsgőkészítést igazán elkezdi, de a lassan véget érő 2022-re is örömmel tekint vissza, mivel az első próbálkozásokat is sikeresnek ítéli. A szakember elmondta, hogy pezsgő alapja a Pinot Noir, amelyből fehérborként készít palackban erjesztett nyers pezsgőt, a következő lépés a Chardonnay lesz. Mint fogalmazott, ahol eddig kínálta a pezsgőt, ott jók voltak a visszajelzések, ráadásul örömmel hallotta azt is, hogy az év minden szakában egyre magasabb a pezsgő iránti kereslet a magyarok részéről. Ma már nem csak az év vége számít a pezsgő szezonjának, hanem a nyári hónapok is. A boglári borvidéknek több olyan jellegzetessége van, amellyel más térségek nem rendelkeznek: ezek közé tartozik leginkább a barna, agyagos talaj, amely a jó savtartalmú borok alapjait adja. Jól cukrosodnak továbbá a szőlőfajták, amely szintén a talajnak köszönhető.

Szeretnék nagyobb piacokon is megjelenni a pezsgőkkel, ha a 2023-as évem sikeres lesz az értékestésben

- mondja Koltai Tamás.

A szakember azonban úgy véli, hogy a magyar borászok azonban csak akkor lehetnek hatékonyak például a bor értékesítésében, népszerűsítésében, ha kialakítanak valamilyen összefogást. Ez igaz lesz a pezsgőre is úgy, hogy az együttműködés közben azért minden pincészetnek megmaradjon az egyedisége. Erre tesznek kísérletet a pezsgővel foglalkozó borászok is, így például Koltai Tamás. Nagyon sok fesztivál van most már a borvidéken minden évszakban, ezért a pezsgő népszerűsítésének kiváló helyszínei lesznek ezek az események.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?