Döbbenetes dolog derült ki a magyar pezsgőről: ezt sokan nem gondolták volna

Döbbenetes dolog derült ki a magyar pezsgőről: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
Magyarországon évente mintegy 200 ezer hektoliter pezsgőt állítanak elő. Ezzel hazánk a világ 10-11. legnagyobb pezsgőgyártója - derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Hazai piacra kerül a Magyarországon előállított pezsgő 75-80%-a, negyede-ötöde pedig exportra. Legfontosabb célországaink idén Románia, Kanada, Észtország, Svédország és Lettország. A hozzánk jövő import inkább csak a választékbővítést szolgálja, 10-20 ezer hektoliter között mozgott az utóbbi években. A pezsgőbehozatalban az olasz pezsgők dominálnak, de Németországból is érkezik jelentősebb mennyiség.

A pezsgőpiac stabil növekedést mutat világszerte, mind az eladott mennyiség, mind az érték tekintetében; a borászati termékek közül ez a legdinamikusabban fejlődő kategória. Szinte folyamatosan nő a pezsgőtermelés a 2000-es évek eleje óta, csak a 2008-as gazdasági válság, illetve a koronavírus-járvány idején torpant meg, de gyorsan újra növekedési pályára állt. Az elmúlt húsz évben 70%-kal nőtt a világ pezsgőtermelése, és már - a 2000. évi 4%-ot megduplázva - a bortermelés 8%-át adja. A pezsgőelőállítás 80%-a Európában történik, mintegy 16 millió hektoliter mennyiségben. A vezető előállítók Olaszország, Franciaország, Németország és Spanyolország. Ez a négy ország adja a világ pezsgőtermelésének közel 75%-át. Típusukat tekintve, az előállított pezsgő 83%-a fehér, 15%-a rozé és csupán 2%-a vörös.

A pezsgőfogyasztás a világon mindenütt az ünnepekhez, születésnapokhoz, esküvőkhöz, családi eseményekhez kapcsolódik, de helyet kap aperitifként vagy koktélok részeként, így ma már egész évben stabil a kereslet erre a nedűre. Ugyanakkor főként az év végén, az év utolsó négy hetében fogy kiugró mértékben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?