Itt áll feketén-fehéren: elképesztő, mennyit drágultak ezek az élelmiszerek itthon

Itt áll feketén-fehéren: elképesztő, mennyit drágultak ezek az élelmiszerek itthon

agrarszektor.hu
Magyarországon még mindig az élelmiszerek drágulása a legjelentősebb tétel, ugyanakkor az áremelkedések üteme valamelyest mérsédklődött az előzőekhez képest. Az viszont elmondható, hogy ezt az enyhülést nem érezzük azonnal.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az infláción belül, a főcsoportok szintjén továbbra is az élelmiszerek és a háztartási energia drágulása a legnagyobb mértékű, bár mindkét esetben mérséklődés történt az előző hónaphoz képest. Előbbi 44 százalékról 43,3 százalékra, utóbbi 52,4 százalékról 49 százalékra mérséklődött. Az élelmiszerek drágulása ezzel a 25,4 százalékos inflációból 12,5 százalékpontot, tehát közel a felét jelentette. A háztartási energia súlya a fogyasztási kosárban ennél jóval alacsonyabb, ennek inflációs hozzájárulása mindössze 2,5 százalékpont. A kettő közötti eltérés magyarázata a háztartási energia hatósági ára, azaz a rezsicsökkentés, ami jelentős elmaradást eredményez a nyugat-európai áraktól - írja a Magyar Nemzet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője a lapnak kifejette, hogy az élelmiszerek esetében ilyen elmaradás egyre kevésbé, de még mindig nagymértékben jelen van. Ugyanakkor meglepő lehet, de, ha a részletes termékcsoportokat nézzük, akkor a lista első két helyén bizony nem élelmiszereket találunk. Legnagyobb mértékben, mintegy 138,9 százalékkal a tankönyvek drágultak - itt viszont meg kell említeni, hogy a tankönyvek jelentős része ingyenessé vált. Ezt követi a brikett, koksz árnövekedése (86,7 százalék), de kiemelkedik még a vezetékes gáz drágulása (78,4 százalék) is. A KSH adataiból pedig kiderült, hogy több alapélelmiszernél is 70 százalékot meghaladó éves drágulás volt tapasztalható, ilyen például a sertészsiradék, tojás, tejtermékek, vaj, sajt és a kenyér is.

Éves alapon tehát több alapvető élelmiszernél jelentős drágulás következett be, olcsóbbá válást pedig egyetlen élelmiszernél sem mért a KSH. Havi alapon már vegyesebb a kép, hiszen számottevően nőtt a friss zöldség (13,0 százalék) és a kávé ára (6,1 százalék), de több terméknél történt kisebb mértékű árcsökkenés. Regős Gábor szerint több élelmiszert találhatunk, ahol az ár kisebb mértékben csökkent: 0,4 százalékkal mérséklődött az édesipari lisztesáru, 0,5 százalékkal a baromfihús és a sertészsiradék, valamint 2,2 százalékkal a margarin ára. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A vajnál meglepő módon félszázalékos drágulást mért a KSH. Egy darabig biztosan lehet tartani az alacsonyabb árakat, ám nyilvánvalóan jó oka van annak, hogy azoknak az áruknak az árát csökkentették, amelyeket akciósnak hirdettek: vélhetően itt a termék előállítási költsége mérséklődött, illetve a korábban megnövekedett profitráta csökkentése is segíthetné az alacsonyabb ár fenntartását

- írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?