Ömlik az import baromfihús Magyarországra: durva, honnan érkezik a java

Ömlik az import baromfihús Magyarországra: durva, honnan érkezik a java

agrarszektor.hu
A takarmányárak még mindig magasabbak Magyarországon, mint a környező, konkurens országokban. Ez pedig szinte a kigazdálkodhatatlan szintre rontja a hazai baromfihús-előállítás versenyképességét. Lengyelországban például tartósan 6-8 százalékkal alacsonyabbak a takarmányárak, és ez a környező országokra, illetve még Csehországra is igaz. Eközben a csirkemellre és a farhátra érvényes árstop egy speciális helyzetet teremtett a belpiacon, és jól látható az is, hogy a magyarországi kiskereskedelmi láncok polcain a konkurens országok baromfitermékei egyre nagyobb felületet foglalnak el. Van olyan áruházlánc, ahol a román, lengyel és szlovén baromfihús teszi ki a kínált termékek legalább 50 százalékát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Miután a baromfiszektorban általánosságban az élőállat-előállítás önköltségének kétharmadát a takarmányköltség adja, alapvetően határozza meg a hazai baromfitermelés helyzetét, hogy Magyarországon voltak a legmagasabb a takarmányalapanyag- és takarmányárak, és ez a helyzet a gabonaárak csökkenésével sem változott - mondta a Világgazdaságnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács igazgatója. A piaci szereplők beszámolói szerint a konkurens Lengyelországban például tartósan 6-8 százalékkal alacsonyabbak a takarmányárak, és ez a környező országokra, illetve még Csehországra is igaz. Ez már súlyos versenyképesség-rontó tényező, amit hatékonysággal nem lehet eltüntetni, vagyis technológiailag kigazdálkodhatatlan tétel.

EZ IS ÉRDEKELHET

A konkurens országokban egyébként a tartósan alacsonyabb árak mellett a gabonaár-csökkenés is hamarabb indult el, ami azt jelenti, hogy december környékén 10 százalékos takarmányár-különbséget is feljegyeztek. Az is kétségtelen, hogy európai árakon akkor lehet termelni, ha normalizálüdtak a talarmányárak. A szakember, mint fogalmazott, márpedig erre minden esély megvan a szójánál és a kalászos gabonáknál is, a kukoricát pedig - bár egyelőre jól néz ki a vetés - majd meglátják. Csorbai Attila kitért arra is, hogy, a csirkehús ára ugyan nem került olyan lejtőre, mint a tejé, a versenytársakhoz képest magasabb költségek és a forintárfolyam gyengítették a magyar baromfiágazat piaci pozícióit.

Ami pedig az árstopot illeti - ami a csirkét és a sertést is érinti -, saját tapasztalatai szerint van olyan áruházlánc, ahol a román, lengyel és szlovén baromfihús teszi ki a kínált termékek legalább 50 százalékát. Ha pedig nem fognak csökkenni a takarmányárak, akkor nehézségbe ütközhetnek a fejlesztések is, és hiába az elegendő forrás, nehezen fognak tudni indulni az új pályázatokon a baromfitermelők. Jókora kihívásokkal járnak a termék-előállítás feltételeinek folyamatos szigorításai, miközben a harmadik országokból származó, gyakorlatilag ellenőrzés nélkül az uniós piacra érkező importbaromfihúsok és -tojások nem feltétlenül felelnek meg az uniós követelményeknek. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A baromfiszektorban érdekeltek aggodalma a beözönlő import miatt nem alaptalan, hiszen egészen megdöbbentő számokat közölt az EU a hivatalos statisztikák alapján az uniós baromfihús- és tojásimportról. Az előbbiben a közösség importja a három legjelentősebb származási helyről - Brazíliából, Thaiföldről és Ukrajnából - egyaránt tovább nőtt az idén. A hivatalos adatok szerint 2023 első 15 hetében az uniós behozatal 71,5 ezer tonnát tett ki, ami 193 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában volt - írja a lap. Ezen belül

  • a fagyasztott hús tette ki a behozott mennyiség 52 százalékát, 36,39 ezer tonnát,
  • a friss hús pedig a 40 százalékát, 28,26 ezer tonnát.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58