Brutálisan megdrágult az olívaolaj, és az áremelkedésnek még nincs vége

Brutálisan megdrágult az olívaolaj, és az áremelkedésnek még nincs vége

agrarszektor.hu
Rekordszintre emelkedett az olívaolaj világpiaci ára a mediterrán országokat sújtó szárazság és forróság miatt, aminek következtében a felére csökkent az idei termés. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium legfrissebb jelentése szerint szeptemberben elérte a 8900 dollárt tonnánként az olívaolaj ára. A drágulásnak pedig még messze nincs vége. Az olajos magvakkal és növényi olajokkal foglalkozó Mintec figyelmeztetett, hogy ha a szárazság miatt tovább apadnak az olívaolaj-készletek, akkor októberre, az új szüret kezdetére ki is fogyhatnak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A legfontosabb termelő országokat sújtó szárazság miatt rekordszintre emelkedett az olívaolaj világpiaci ára, az amerikai mezőgazdasági minisztérium legfrissebb jelentése szerint szeptemberben elérte a 8900 dollárt tonnánként. Az átlagár pedig már augusztusban 130 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, és a tárca szerint „nincs jele a javulásnak” - írja a VG.

Spanyolország a világ legnagyobb termelője, az országban hónapokig tartott a súlyos szárazság, és a helyzetet tovább rontotta, hogy ez volt történetének harmadik legforróbb nyara. A Mintec holland árupiaci adatelemző szerint a spanyol olívaolaj-termelés az idei szezonban 610 ezer tonna körüli mennyiségre esett vissza, ami minimum több mint ötvenszázalékos zuhanás a szokásos 1,3-1,5 millió tonnához képest. A spanyolországi Andalúziában szeptemberben kilónként 8,45 euróra kúszott az olívaolaj ára, amihez hasonló szintet még sosem ért el, és ami 111 százalékos drágulás egy év alatt. A „folyékony arany” olyan értékes lett, hogy egyre többet lopnak belőle. 

A helyzetet tovább rontja, hogy hasonlóan kedvezőtlen volt az időjárás más jelentős európai olívaolaj-termelő országokban, köztük Olaszországban és Görögországban is. Görögország és Olaszország a második és harmadik legnagyobb olívaolaj-termelő a Nemzetközi Olívaolaj-tanács szerint, ami egy olyan kormányközi szervezet, amelynek tagjai a világ olívaolaj-termelésének több mint 98 százalékát adják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?