Rárontanak a Tescóra a dühös magyar gazdák

agrarszektor.hu
Demonstrációt tartanak április 28-án a budaörsi Tescónál a tejtermelők. A tiltakozással azt akarják elérni, hogy a kiskereskedők csökkentsék az árletörő hatású tej- és tejtermék importot. Rövid időn belül ez lesz a harmadik hazai gazdálkodói megmozdulás az alacsony tejfelvásárlási árak miatt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Április 28-án tartják újabb demonstrációjukat az alacsony tejfelvásárlási árak miatt tiltakozó hazai tejtermelők - jelentette be a demonstrációs bizottság. Az állattartók ezúttal a Tesco budaörsi áruházának közelében vonulnak fel.

A tiltakozás oka, hogy a hazai tejfelvásárlási árak folyamatosan csökkennek. A termelők szerint a kilónkénti átlagár 69 forintra esett, miközben az önköltség eléri a 100 forintot is. Így az átvételi árak támogatásokkal együtt sem fedezik a termelési kiadásokat.

A mai felvásárlási árakkal Magyarország a 26. helyen áll az uniós tagországok között. Az alacsony árakban közrejátszik az is, hogy az üzletláncok nyomott árakon importálnak és értékesítenek külföldi tejtermékeket. A termelők szerint ilyen a Tesco is, amely az UHT-tejek legnagyobb forgalmazója. Bár a hipermarket azt ígérte, módosít értékesítési magatartásán, gyökeres változás nem történt - állítják az állattartók.

A helyzet érdekessége, hogy a Tesco is tagja a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnak (TT), ahol a termelők képviselői is jelen vannak. Mára egyébként a Tesco mellett más üzletláncok - az Auchan, a Penny, a Coop, a Reál és a CBA - is a szervezet tagjává váltak, és belépési kérelmet nyújtott be az Aldi is. Többségük azonban a gazdálkodók szerint a terméktanácsi csatlakozás és a termelői tiltakozások ellenére is forgalmaz importból származó, olcsó tejtermékeket.

Az április 28-i demonstráció rövid időn belül a harmadik termelői tiltakozás lesz a veszteséget okozó hazai tejpiaci árviszonyok miatt. A gazdálkodók először március 18-án demonstráltak nagykereskedő cégek telephelyei előtt. Második alkalommal pedig április 4-én Budapesten vonultak fel teheneikkel.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?