Fellélegzett a bolygó, amikor ezekben az országokban összeomlott a mezőgazdaság

Agrárszektor
Ahogy felbomlott a keleti blokk, a mezőgazdaságból származó és a klímaváltozásért felelős gázok kibocsátása radikálisan csökkent a poszt-szovjet országokban. A Leibnitz Intézet tanulmánya ugyanakkor figyelmeztet: ahogy a piacok folyamatosan erőre kapnak, úgy ismét növekedésnek indult a kibocsátás.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Leibnitz Intézet kutatása a kelet-európai mezőgazdaságokat vizsgálta 1991-től 2011-ig, és arra jutottak, hogy 7,61 gigatonnával esett vissza a térség károsanyag-kibocsátása. A globális élelmiszertermelés rendszere nagymértékben hozzájárul az üvegházhatást előidéző gázok kibocsátásához. Emiatt fontos, hogy az emberek tisztában legyen azzal, hogy a termelés és a nemzetközi kereskedelem melyik részén keletkezik a legtöbb üvegházhatású gáz. Amikor a Szovjetunió összeomlott, a tervgazdaságból a piacgazdaságba való átmenet alaposan átrendezte a régió mezőgazdaságát és élelmiszer-termelését. Az árak megnőttek, a vásárlóerő visszaesett, emiatt pedig csökkent a húsfogyasztás - derül ki a tanulmányból. 

Ahogy a kereslet és az állami beavatkozás csökkent, felére esett vissza például a sertésállomány ezekben az országokban, ez pedig a mezőgazdaság lejtmenetét eredményezte. A kutatók azt is megállapították, hogy a mezőgazdasági termelés és a kereskedelem visszaesése miatt csökkent a károsanyag-kibocsátás, főleg a Szovjetunió és Kazahsztán területén. A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a gazdaság élénkülésével, és a fogyasztás növekedésével a CO2-kibocsátás ismét növekedésnek indult; a marhahús-fogyasztás például ismét növekedni kezdett, 2000 és 2008 között 15 százalékkal nőtt a fogyasztás.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?