Ki nem találnád, mi épült Herenden: sok magyar gazda problémája oldódhat meg így

Ki nem találnád, mi épült Herenden: sok magyar gazda problémája oldódhat meg így

MTI
Újrahasznosító üzemet adták át a herendi Jágerparkban, az új üzemben mezőgazdasági műanyaghulladékból állítanak elő granulátumot, amely mezőgazdasági műanyag termékek gyártásához szolgál alapanyagaként. Nagy István agrárminiszter az üzem átadásán kiemelte: az ember mindig képes a saját maga által előidézett problémára megoldást találni, így a szemét felhalmozódását kiküszöbölendő elérhetjük azt, hogy a gazdaságban előállított mind több termék újra felhasználható legyen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hozzátette: a herendi üzemben alkalmazott technológia lényege az, hogy a mezőgazdasági műanyaghulladékot újra felhasználhatóvá teszik. Véget kell vetni a lineáris gazdálkodásnak, hiszen csak a hulladékok nyersanyagként való felhasználásával lehet felelősen gazdálkodni az egyre szűkülő erőforrások mellett - mondta a tárcavezető. Csatári László, az üzemet működtető Jáger Csoport tulajdonos ügyvezetője arról beszélt, hogy látva a közelgő gazdasági nehézségeket, a cég már évek óta készül az új szemléletű technológia bevezetésére, mert úgy vélik, megbízható jövőkép nélkül elképzelhetetlen a stabil, kiszámítható működés és a fejlődés.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az MTI kérdésére válaszolva elmondta: a 300 négyzetméteres egységben hatan dolgoznak, naponta öt tonna granulátumot állítanak elő, amiből a későbbiekben egyebek mellett gyeprács, kültéri padozat, karámdeszka készül. Az újonnan átadott üzem 200 millió forintból épült meg. A Jáger Csoport műanyag feldolgozással foglalkozó üzemegységei Nemesvámoson és Herenden működnek, 180 ember dolgozik a magyar tulajdonban lévő cégnél. A herendi telephelyen az új üzemegységen kívül kutató laboratórium működik, illetve villanyóra szekrényt is gyártanak egy különálló üzemben. A társaságnál öt éve útjára indított beruházás összesen 500 millió forintba került, amelyből 100 millió forint kormányzati támogatás. Ebből az összegből megépült a nemesvámosi üzem, Herenden pedig az újrahasznosító és a laboratórium - közölte. A Jáger csoportnak tavaly 7 milliárdos forgalma volt, az üzemi eredmény 400 millió forint volt - tette hozzá az ügyvezető.

Címlapkép forrása: MTI/Bodnár Boglárka

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29