JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!
Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!
Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!
Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
Christian Pfrang professzor elmondta, hogy a kutatócsoportot meglepte, hogy a szennyezésnek milyen nagy hatása van. A kutatók egy hatalmas szélcsatornában végeztek kísérletet, hogy megpróbálják megérteni, mi történik.
Az ózon zavarja a méheket
Az Egyesült Királyság Ökológiai és Hidrológiai Központjából (UKCEH), valamint a Birminghami, a Readingi, a Surrey és a Dél-Queenslandi Egyetemről álló csapat szimulálta a virág által kibocsátott illatot, és megmérte, hogy a különböző szintű szennyezés mellett milyen messzire jut el.
Az ózonszint növekedésével az illet terjedése leromlik, mivel az ózon kölcsönhatásba lép a virágból származó illat kémiájával.
Az élelmiszertermelésre is kihat
Prof. Pfrang elmondta:
A kutatás során a levegőben lévő oxigén és az ózontartalom is növekedett. Tanulmányunk szilárd bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a talajközeli ózon által a virágillatra gyakorolt változások miatt a beporzók nehezen tudják ellátni a természeti környezetben betöltött létfontosságú szerepüket, ami az élelmezésbiztonságra is kihat. Az egyszerű megoldás a szennyezés csökkentése, az olyan légszennyező anyagok, mint az ózon és a dízel kipufogógáz szintjének csökkentése.
A méhek az úgynevezett illékony szerves vegyületeket (VOC) használják a növények azonosítására. Ezek célja, hogy a beporzókat a virághoz vezessék anélkül, hogy teljesen megtöltik a levegőt és elárasztják őket. Ez a kémia azonban érzékeny a szennyezés okozta zavarokra, sokkal jobban, mint azt eredetileg gondolták.