Megdöbbentő kutatás: a kipufogógáz rontja a beporzást

Megdöbbentő kutatás: a kipufogógáz rontja a beporzást

agrarszektor.hu
A Birminghami Egyetem kutatása szerint az autókból származó légszennyezés rontja a méhek azon képességét, hogy megtalálják a virágokat. A magasabb ózonszint csökkenti a virágok illatának terjedési távolságát, amely így kevesebb méhet vonz. A területen végzett tanulmányok szerint a méhek által a virágoknál tett látogatások száma a felére esett vissza a szennyezés miatt – írja a BBC.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Christian Pfrang professzor elmondta, hogy a kutatócsoportot meglepte, hogy a szennyezésnek milyen nagy hatása van. A kutatók egy hatalmas szélcsatornában végeztek kísérletet, hogy megpróbálják megérteni, mi történik.

Az ózon zavarja a méheket

Az Egyesült Királyság Ökológiai és Hidrológiai Központjából (UKCEH), valamint a Birminghami, a Readingi, a Surrey és a Dél-Queenslandi Egyetemről álló csapat szimulálta a virág által kibocsátott illatot, és megmérte, hogy a különböző szintű szennyezés mellett milyen messzire jut el.

Az élelmiszertermelésre is kihat

Prof. Pfrang elmondta:

A kutatás során a levegőben lévő oxigén és az ózontartalom is növekedett. Tanulmányunk szilárd bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a talajközeli ózon által a virágillatra gyakorolt változások miatt a beporzók nehezen tudják ellátni a természeti környezetben betöltött létfontosságú szerepüket, ami az élelmezésbiztonságra is kihat. Az egyszerű megoldás a szennyezés csökkentése, az olyan légszennyező anyagok, mint az ózon és a dízel kipufogógáz szintjének csökkentése.

A méhek az úgynevezett illékony szerves vegyületeket (VOC) használják a növények azonosítására. Ezek célja, hogy a beporzókat a virághoz vezessék anélkül, hogy teljesen megtöltik a levegőt és elárasztják őket. Ez a kémia azonban érzékeny a szennyezés okozta zavarokra, sokkal jobban, mint azt eredetileg gondolták.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?