Óriási veszély fenyegeti a méheket: lépni kell, különben nagy baj lesz

Óriási veszély fenyegeti a méheket: lépni kell, különben nagy baj lesz

agrarszektor.hu
Tavaly a méhcsaládok közel 50 százaléka elpusztult az Amerikai Egyesült Államokban, ami a második legnagyobb pusztulási arány mostanáig a Marylandi Egyetem és az Auburn Egyetem felmérése szerint. A kutatók szerint mindezek ellenére az amerikai méhállomány mégis „viszonylag stabil” maradt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az amerikai méhcsaládok közel fele pusztult el tavaly, ez pedig a második legnagyobb pusztulási arány a rekordok közül - írta meg a Guardian. A méhészek ugyanis a költségeket nem kímélve folyamatosan új és új méhcsaládokat hoznak létre, és így valahogy talpon tudtak maradni. A Marylandi Egyetem és az Auburn Egyetem csütörtöki felmérése szerint annak ellenére, hogy az április 1-jével zárult évben a méhcsaládok 48%-a elveszett, az amerikai méhcsaládok száma "viszonylag stabil maradt". A mézelő méhek létfontosságúak az élelmiszerellátás szempontjából, mivel az emberiség által fogyasztott növények közül több mint 100-at a méhek poroznak be, köztük a dióféléket, zöldségeket, bogyós gyümölcsöket, citrusféléket és dinnyéket. A tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy a méhek nagymértékű pusztulását együttesen okozzák a paraziták, a növényvédő szerek, az éhezés és az éghajlati válság hatásai.

Minden évben óriásiak a veszteségek

A tavalyi 48%-os éves veszteség meghaladja az előző évi 39%-os veszteséget és a 12 éves 39,6%-os átlagot, de nem olyan magas, mint a 2020-2021-es 50,8%-os pusztulási arány - derül ki a felmérésből, amelyet a Bee Informed Partnership nevű nonprofit kutatócsoport finanszírozott és kezelt. A méhészek azt mondták a felmérést végző tudósoknak, hogy a 21%-os veszteség a tél folyamán még elfogadható, ugyanakkor a megkérdezett méhészek több mint 60%-a mondta azt, hogy a veszteségük ennél nagyobb volt.

Ez egy nagyon aggasztó  szám, amikor az Egyesült Államokban alig rendelkezünk elegendő méhcsaláddal a beporzási igények kielégítésére. Rávilágít arra a kemény munkára is, amelyet a méhészeknek kell elvégezniük, hogy minden évben újjáépítsék a méhcsaládok számát

- mondta Jeff Pettis volt kormányzati méhészkutató, az Apimondia globális méhészszövetség elnöke, aki nem vett részt a tanulmányban.

A méhcsaládok összlétszáma viszonylag stabil, mivel a nagyobb méhészek felosztják és újratelepítik kaptáraikat, új királynőket találnak vagy vásárolnak, vagy akár indítócsomagokat használnak a kolóniákhoz - mondta el Nathalie Steinhauer, a Marylandi Egyetem méhészkutatója, a felmérés vezető szerzője. Ez azonban drága és időigényes folyamat. A prognózis azonban nem olyan rossz, mint 15 évvel ezelőtt, mert a méhészek megtanulták, hogyan kell a nagy veszteségek után talpra állni, mondta a szakember.

A helyzet nem igazán romlik, de nem is igazán javul. Ez nem egy méh apokalipszis

- közölte Nathalie Steinhauer.

A nagy éves veszteségek ellenére a helyzet sokkal jobb a 2007-es évnél, amikor sok méhszakértő az irányított beporzás végét várta, mondta Jay Evans, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának kutató entomológusa, aki ugyancsak nem vett részt a felmérésben. Mint fogalmazott, a környezetben minden bizonnyal vannak veszélyek, a mézelő méhek azonban kitartottak. A szakember nem hiszi, hogy a mézelő méhek ki fognak halni, de szerinte mindig lesznek ilyen jellegű kihívások. Egyes kereskedelmi méhészek, akik korábban sikeresen fenntartották méhállományukat, a tavalyi évben méhcsaládjaik akár 80%-át is elvesztették, míg más méhészek jól teljesítettek - mondta Jay Evans. Jeff Pettis, akinek 150 méhcsaládja van Maryland keleti partvidékén, kevesebb mint 18%-os veszteséget szenvedett el, mondván, hogy szerves savakat használt az atkák elleni védekezésre.

A legtöbb baj Amerikában is az atkákkal van

A méhpusztulások egyik fő oka a vírusokat terjesztő Varroa atka, de a rossz időjárás és a királynőproblémák is nagy problémát jelentettek a tavalyi évben, mondta Nathalie Steinhauer. A növényvédő szerek is rontanak a helyzeten, mert a méhek sebezhetőbbé válnak a betegségekkel szemben, és kevésbé keresnek táplálékot - ismertette a szakember, hozzátéve, hogy régebben a varroa nagyszámú, például a méhcsalád 60%-át kitevő fertőzöttsége kellett ahhoz, hogy vírusproblémákat okozzon, de most már kis populációk, a méhcsaládban lévő 1-2%-os populációk is okozhatnak gondot.

További problémát jelentenek a csak egyetlen növénykultúrát termesztő tájak vagy a homogén tájak, amelyek megfosztják a méheket a tápláléktól, míg a növényvédő szerek és a szélsőséges időjárási viszonyok szintén hatással vannak a méhpopulációra. Például a szokatlanul meleg időjárás Washington DC környékén januárban - a hőmérséklet elérte a 80 fokot - néhány méhet kizökkentett a szokásos téli rutinjából. Aztán amikor ismét hűvösre fordult az idő, szenvedtek, mondta Jay Evans.

Az irányított beporzás iránti igény még akkor is növekszik, amikor a méhészeknek egyre keményebben kell dolgozniuk, hogy pótolják a veszteségeket, mondta Nathalie Steinhauer. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium szerint az emberi táplálkozás 35%-a rovarok által beporzott növényekből származik, és a beporzás 80%-áért a méhek felelősek. A szakember kiemelte, hogy a mezőgazdasági növénytermesztés jelentős része ezekre a méhcsaládokra támaszkodik. Az a tény viszont, hogy a nagy méhészeteknek minden évben sokkal nagyobb erőfeszítéseket kell tenniük, hogy fenntartsák ezeket a számokat, mert teljesíteniük kell a beporzási szerződéseket, nagy stresszt jelent a méhészeknek és a méheknek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?